Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Крепост Моняк

Каменния град - крепостта Моняк
Каменния град - крепостта Моняк

При едно от поредните ни посещения на Перперикон се породи идеята да разгледаме една крепост в близост до каменния град - крепостта Моняк. Тя се намира на 7 км източно от град Кърджали, край село Широко поле. Пътят до нея е обозначен и сочи, че ни предстои да вървим 4 км (от информационния център) през борова гора.

Ако не сте заредени с много ентусиазъм, разстоянието ще ви изглежда по-голямо. Докато се изкачвате нагоре, съвсем неочаквано пред вас ще се открие прекрасна панорама - в далечината - красивите склонове на Източни Родопи, а ниско долу - язовир Студен кладенец.

Продължаваме нагоре през гората и най-после сме пред останките от някогашната внушителна за времето си крепост. Заставайки пред входа й отново се наслаждаваме на гледката към язовира, към който този път имаме видимост от дясната ни страна.

Ето и малко информация за Моняк: Първите сведения за крепостта се отнасят към Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.). По време на своя път към Палестина западните рицари превземат с обсадна техника твърдината, която тогава е важна византийска крепост в региона.

През последното десетилетие на ХІІ век и преминаването на кръстоносната армия Мнеакос отново е под византийски контрол. Рицарите на кръста се връщат във важната крепост по долината на Арда след Четвъртия кръстоносен поход и завладяването на Константинопол, през април 1204 г.

Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) се споменава в съчиненията на Георги Акрополит и Теодор Скутариот през XIII век. Тя е една от най-високите крепости в Родопите. Простира се на площ от 50 дка.

Върхът, на който е построена, се нарича Шеста крепост, външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад и има две охранителни кули, а цитаделата е на най- високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни.

Крепостта Моняк се свързва с кръстоносния поход през 1206 г. във вътрешността на Родопите. Хронистът и маршал Жофруа Вилардуен разказва, че точно тук са узнали за смъртта на император Бодуен Фландърски.

Тук се провежда Баронският съвет, който избира Хенрих за император на Латинската империя. През ХІІІ и ХІV век Моняк, както и цялата област Ахридос, е гранична територия между Второто българско царство и Византийската империя.

Стратегическото местоположение на твърдината я превръщат в резиденция на областните управители на Ахридос, сред които са и няколко прочути византийски пълководци.Светла Сирачкова
Крепостта Моняк се намира на 7 км източно от град Кърджали, край село Широко поле Първите сведения за крепост Моняк се отнасят към Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.). Докато се изкачвате към крепостта Моняк, съвсем неочаквано пред вас ще се открие прекрасна панорама - в далечината - красивите склонове на Източни Родопи, а ниско долу - язовир Студен кладенец Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) е една от най-високите в Родопите Върхът, на който е построена крепостта Моняк, се нарича Шеста крепост

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Крепост Моняк - Широко поле, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Широко поле, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Широко поле, снимки от Широко поле, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Широко поле, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.