Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Варна - туристически и здравно-възстановителен център

снимка Александър Монев
снимка Александър Монев

Местоположение Най-големият морско-климатичен и балнеологичен курорт на Черноморието, същевременно е промишлен, търговски и културен център. Разположен е в дъното на неголям красив залив, на няколко обширни тераси между живописните Варненски езера и богато озеленени възвишения, лозя, градини и вилни зони.

История Градът е бил основан около 580 година преди новата ера от гръцки преселници и приел името Одесос (в чест на митичния гръцки герой Одисей). По-късно, в епохата на римското владичество, процъфтял като голям административен център и пристанище и от тогава са останали значителни останки от крепостни стени, жилища и обширни римски терми (заемащи голяма площ бански сгради).

Хиляда и сто години по-късно тук бил подписан договорът, с който Византия признала образуването и независимостта на Първото българско царство (681 г.). През следващите векове градът се е развивал на приливи и отливи, но винаги е запазвал важното си стратегическо и икономическо значение и днес е голям притегателен курорт, туристически и здравно-възстановителен център.

Минерални води На територията на градското крайбрежие бликат 12 хидротермални източника с температура на минералните води от 28 до 520С, с общ дебит 312 л/сек или над 26 милиона литра в денонощие. Водите са слабо минерализирани (0,470 до 0,670 г в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриеви (отчас-ти и калциеви), с леко алкална реакция (рч 7,4-7,9) и с нормално съдържание на флуор (0,4-0,7 мг флуор в л). Всички минерални води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с различна водна твърдост - от 1,4 до 15 немски градуса, т.е. "меки" до умерено "твърди" води.

Лечение и профилактика Минералните води се включват в съчетаното климато-балнеолечение на посочените заболявания на сърдечно-съдовата система, функционални нервни разтройства, заболявания на дихателните органи, затлъстяване.

В общопрофилактичен план, наред с климато-оздравителните мероприятия, минералните води също така се използват за укрепване и закаляване на организма, при състояния на възстановяване след прекарани тежки боледувания и оперативни интервенции, за пълноценен отдих и отмора и за укрепване на физическите и душевни сили по време на ваканционните периоди.

Като самостоятелни индикации на минералните води могат да се посочат заболяванията на опорно-двигателния апарат - различни артро-ревматични заболявания, увреждания на мускулно-свързо-чния апарат (миалгии, миозити, лумбаго, бурсити, тендовагини-ти, пори-неврити, радикулити и полирадикулоневрити, плекси-ти, вегетопатии; гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, пери- и параметрити, както и безплодие поради посочените заболявания или вследствие леко изразена първична функционална недостатъчност на половите органи; заболявания на бъбреците и уринопроводните пътища - хронични пиелонефрити, цистити и уретрити, нефролетиаза.

Морската вода след съответно пречистване и подготвяне, се използва за външно приложение при заболяванията на опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични заболявания, но при форми и стадии, които не са контраиндицирани за нейната висока минерализация, която има по-рязко изразено дразнещо действие върху организма, както и при здрави хора с профилактични цели.

Прилагани лечебно-профилактични методи Минералните води се прилагат под формата на процедури във вани и басейни, лечебни душове, подводен душов масаж, иригации; вани, обогатени с билкови екстракти и лекарствени препарати; калолечение с лечебна кал от Варненското езеро (частични и общи апликации, кални вани, гинекологични тампони); електро-светлолечебни процедури. При нужда се използват и морски къпания и вани с морска вода, слънце-въздушни вани и плуване.

Курортна база Посочените лечебно профилактични процедури се провеждат в балнео-физиолечебницата, разположена между централния и южния плаж на морските бани. Отделно има и плувни басейни с минерална вода по крайбрежната ивица. Пациентите се настаняват в почивни домове пансионати, хотели и добре уредени частни квартири.

Варна и нейните околности разполагат с големи възможности за посещения на различни исторически и природни забележителности, заведения за приятни занимания и развлечения и пр.

Балнео-физиолечебницата функционира през активния курортен сезон (от май до края на ноември), а хотелите функционират целогодишно.д-р К. Кръстев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Варна - туристически и здравно-възстановителен център - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.