Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

На връх Белинташ

Пукнатините в скалите на платото са запълвани с дарове
Пукнатините в скалите на платото са запълвани с дарове

Паметник от национално значение

Уникалното тракийско светилище Белинташ е паметник от национално значение. То се намира на около 30 км от Асеновград, в средата на каменна чаша. Риолитната скала е висока 1260 метра, а площта й е 5 декара.

В конфигурацията на скалните ямки съвременните астрономи виждат съзвездията Малка и Голяма мечка, Лъв и Орион. Заради това привържениците на космическата фантастика твърдят, че съзвездията са били ориентир за чуждоземни цивилизации, които са се приземявали на платото.

Слънцето и луната се отразяват във водите на двата кладенеца в определени дати от годината, твърдят местните. Скалният феномен привлича и много екстрасенси, които твърдят, че черпят от мястото енергийна сила. Много легенди има за Белинташ. Една от тях гласи , че до върха са стигнали водите на потопа. Тогава на скалните „халки” на светилището бил привързан Ноевият ковчег.


Ями в скалите очертават съзвездията Малка и Голяма мечка

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - На връх Белинташ - Асеновград, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Асеновград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Асеновград, снимки от Асеновград, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Асеновград, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.