Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

С дете на борда

До тримесечна възраст на детето избягвайте пътуването със самолет
До тримесечна възраст на детето избягвайте пътуването със самолет

Рано или късно, почти на всеки се налага да пътува със самолет с детето си. Със сигурност, повечето от нас изпитват притеснения за това как то ще приеме новото преживяване. Новата среда, тълпите хора, дългото чакане на летището, както и ограничаването на свободата на поведение в самолета, могат да повлияят зле на детето и на неговите придружители. За да избегнем това, трябва старателно да планираме пътуването си.

Ето няколко полезни съвета от онлайн туристическа агенция eSKY.bg как да се погрижим за комфорта на детето по време на полет и съответно за нашия собствен:

 1. Един от важните моменти е изборът на подходящ полет. Хубаво е, ако има такава възможност, да избираме директни полети или такива с по-малко прекачвания, като вечерните полети са препоръчителни. Тогава, изморено от целодневната активност, е по-вероятно детето да заспи и да прекара полета спокойно. За да въведем плавно детето в света на самолетните пътувания, съветите на експертите са в началото да избираме полети на къси разстояния.
   
 2. Друга важна стъпка е подготовката за летенето. Ако детето ще пътува за пръв път със самолет, е препоръчително преди това да пътува и с други транспортни средства (автобуси, влакове). Така ще привикне с тълпите непознати хора и впоследствие ще му е по-лесно да се приспособи към ситуацията на летището и на борда на самолета. Ако детето изпитва силен страх от непознатото, можем да му разкажем забавна случка или приказка, свързана с пътуване със самолет. Много полезно е стъпка по стъпка да опишем на детето какво ще се случи на летището, на борда на самолета, колко дълго ще трае пътуването и т.н. Опитът сочи, че дете, което знае какво го очаква, ще се справи много по-лесно със съвсем новата за него ситуация. Голямо значение има и държанието на придружителя - детето винаги усеща неговото състояние, така че по време на разговора трябва да сме много спокойни.
   
 3. Дългото чакане на летището е един от неприятните моменти, но не е задължително то да бъде скучно за детето. Летището е място пълно с атракции – достатъчно е да застанем на място, откъдето можем да наблюдаваме приземяващите се и излитащи самолети. Много летища разполагат и със специално предназначен детски кът, където децата могат безгрижно да се забавляват. Четенето на занимателни книжки или игри, които не изискват особени аксесоари, също са добър начин за прекарване на времето.
   
 4. Обикновено излитането и кацането на самолета са двата момента, през които детето може да се почувства зле на борда. Най-добрият начин за избягване на неприятните преживявания е сънят. Ако детето е много енергично, дайте му бонбон за смучене или дъвка и задължително вземете любимите му играчки. Добре е детето да може да наблюдава гледките през прозореца. Гледането на анимационни филми също може да направи времето на борда по-забавно.
  По време на излитането и приземяването, е добре бебчето да бъде кърмено или да е с биберон, това ще смекчи неприятното чувство, породено от смяната на налягането.
   
 5. Ако пътуваме със съвсем малко бебе, добре е да знаем, че пеленачетата са изключително податливи на всякакъв вид инфекции. Ето защо, освен ако наистина не е наложително, по-добре е да избягваме пътуването със самолет и със сигурност да се консултираме с лекаря на детето, съветват от esky.bg. Ако бебето е на три или повече месеца, полетът би трябвало да премине без значителни проблеми - шумът от двигателите вероятно ще приспи детето и така то ще прекара пътуването спокойно.


Радослава Добрева
Ако детето е много енергично, дайте му бонбон за смучене или дъвка и задължително вземете любимите му играчки

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - С дете на борда - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.