Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мастности Кало и Сопо

Кало и Сопо или непознатата страна на Витоша

Ако търсите прохлада от летните жеги в полите на Витоша, но стигате само до най-близките до Бояна или Драгалевци части на планината, то навярно никога не сте чували за местностите Кало или Сопо. Ако попътувате само 40 минути западно от София, можете да откриете една непозната и почти дива част на Витоша.

Природен парк Витоша е най-посещаваната защитена територия в България, но почти всички познават само северната част, близка до столицата и леснодостъпна за еднодневни разходки. Напливът на туристи в този район тревожи експертите на парка, защото те безпокоят спокойния живот на дивите обитатели на планината. Витоша е дом на европейския лалугер и дивата коза, застрашени от изчезване животински видове, както и на мечки, диви котки и множество земноводни. Ако част от туристите започнат да изследват нови части на планината, това ще осигури повече спокойствие за дивите животни и популацията им ще нарасне.

Условия за разнообразни маршрути във Витоша не липсват. По проект за плана за управление на парк Витоша, финансиран с европейски и български средства, са обновени над 10 различни туристически пътеки в парка. Ремонтирани са и мостчета, заслони, беседки, а маркировката е освежена. Транспортът от София до съседните села е редовен, а места в хижите ще има за всеки, решил да остане за по-дълго сред природата. Основна част от проекта е и опазването и възобновяването на популацията на застрашени видове. Така стадо диви кози, изчезнали от Витоша преди години, е пренесено от Родопите и вече свободно се размножава на територията на парка.

"Всяка коза си има паспорт и име и е следена изкъсо - с кого се среща, кога и къде. Изберете ли повървите по маршрута с начало край хижа Селимица, можете сами да се убедите, че дивата коза се е завърнала във Витоша. А ако сте търпеливи и поседите в тишина няколко минути е много вероятно да видите и преминаващ лалугер" - уверява Симеон Арангелов, експерт по фауната в пакра, който е отговорен за проследяването и развитието на близо тридесетте екземпляра.

Най-голямото богатство на западна Витоша е нейната букова гора. Дори и да нямате шанса да видите някое от редките животни, можете да се полюбувате на непознати пейзажи на Витоша. Това е гледка, за която не подозираме, когато наблюдаваме планината от София.

Обновените туристически пътеките минават покрай поляни и потоци, с множество места за отдих и пикник. Внимавайте, щом видите червено омайниче или незабравка – те предупреждават, че там има блато. Закука ли ви кукувица по време на разходката, не забравяйте да си пожелаете нещо - по думите й, то винаги се сбъдвало.

От екипа на парк Витоша се надяват, че с направените подобрения, слабо посещаваните части на планината ще събудят интереса на повече туристи. Дотогава, те продължават да се грижат за парка и да поддържат най-подходящите условия за развитието на животинските и растителни видове. Работата е трудоемка, а понякога работата е направо приключенска.

Силвия и Симеон Арангелови си спомнят за зима 2011/2012, когато сняг покрил оградата на зоната за адаптация на дивите кози. Двамата трябвало да се качат пеша до там, с две ролки телена ограда, за да предотвратят влизането на хищници в заграждението и да спасят потомството на рогатите животни. Краткият преход им отнел цял ден, но успели да стигнат навреме.

Информация за всички маршрути, растения и животни на територията на парк Витоша можете да получите от информационния център на ул. Антим I 17.Силвия Аврамова, експерт по туризъм към природен парк Витоша

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Мастности Кало и Сопо - Витоша, Планини, информация, история, култура, забележителности в Витоша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Витоша, снимки от Витоша, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Витоша, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.