Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Военноморски музей - Варна

Адрес: гр. Варна
бул. Приморски 2
тел./факс: 052 73 15 23
сайт на музея: http://museummaritime-bg.com

В парка е подредена колекция от морски оръдия, старият фар на варненското пристанище и един от първите български миночистачи. Най-ценният експонат е миноносецът Дръзки, прославил се с торпилирането на турския кръстосвач Хамидие. Това е единственият кораб от този тип в света, съхранен до наши дни.

Началото на музея е поставено през 1883 г. в Русе, от руските морски офицери на служба в Българския военноморски флот. През 1923 г. в приземния етаж на Девическата гимназия е открита експозицията на Морския музей. Под това название той съществува тук до 1956 г. , когато преминава под ведомството на МНО като Военноморски музей и експозицията се премества в сградата на бул. Червеноармейски, днешен Приморски. Красивата сграда е построена в края на XIX век за италианския консул Асарето.

В експозицията на музея са включени почти 1 000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVІІІ век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба, като бойно средство.

Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия. В музея можете и да се „гмурнете” под морското равнище чрез възстановката на морско дъно.

Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта Александър І.

Чрез моделите на кораби може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета, яхтата Кор Кароли и торпедния катер 123 К.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей Дръзки. Построен в началото на ХХ век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец от този клас.

В откритата експозиция на музея могат да се видят колекция от морски и речни заградни мини, корабни котви от XVIII в. до наши дни, перископи, торпедни апарати, прожектори и корабни и брегови оръдия. Запазена е и ветроходната яхта Кор Кароли, с която през 1976-1977 г. капитан Георги Георгиев извършва първото българско самотно околосветско плаване.

Сред експонатите на външната експозиция са и вертолетите тип МИ-4, КА 25 Ц, брегова ракетна пускова установка Б-163- Сопка с крилата ракета С-2 и торпедния катер тип "Комсомолец", представител на следвоенното поколение съветски торпедни катери, разположени непосредствено до района на музея.Силвия Ламбова - Старши експерт <mus_maritime@abv.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Военноморски музей - Варна - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.