Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Балнеологичен курорт Кюстендил


Местоположение Старинен град и широко известен балнеологичен курорт в Югозападна България, свързан с железопътни и автобусни линии със София (85 км) и с близките Югославия и Гърция. Разположен е в подножието на озеленените северни склонове на планината. Надморската му височина е 530-550 м. Целият курортен град е потопен в зеленина, а над него се издига хълма "Хисарлък" - древна римска крепост, красив лесопарк за отдих и развлечение сред природата.

История Курортът има хилядолетно минало. Около горещите и обилни минерални води траките са изградили селище още по времето на легендарната Троя. Като балнеологичен център процъфтява през I век по времето на римското владичество, получило името Пауталия. Тогава бил изграден внушителен ансамбъл от храмове - балнеолечебници (асклепион), посветен на бога на здравето Асклепий (Ескулап) и дъщеря му Хигия, разположен на площ от 3600 кв.м, втори по големина на Балканския полуостров след този в античния гръцки Епидавър. И до сега са запазени значителни останки от басейни и други помещения, балнеологични съоръжения и предмети, монети с изображения на асклепиона, около който са били разположени театър и спортни стадиони.

Минерални води В една обширна хидротермална зона бликат многобройни горещи минерални води със значителен общ дебит - 33 л / сек, или около 3 млн. л в денонощие, и с твърде висока температура - 71,5-73С. Всички води са с ниска минерализация (0,678-0,719 мг / л), сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, с висока алкална реакция (рН 8,9-9,15), с ниска водна твърдост - 0,2-0,3 немски градуса (т.нар. "меки" води), бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, въпреки лекия мирис на сероводород. Минералните води дължат оздравителните си качества предимно на това, че са сулфидни (9,4-11,3 мг окисляеми серни съединения), същевременно и силициеви (с 83-104 мг колоидална метасилициева киселина в л) и леко до умерено флуорни (7,6-8,95 мг флуор в л).

Близо до курорта се намира голямо находище от ценен лечебен торф, богат на биологично активни органични вещества, хуминови киселини, естрогенни хормони и др.

Климатът на Кюстендил е преходно континентален със средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е 10,9С, при средна температура през януари 0,6С, а през юли - 21,6С. Лятото е топло и продължително, зимата е къса и мека до не много студена (само 30 дни с температура на въздуха 0С), пролетта настъпва рано и устойчиво се задържа след първите дни на март, а есента е продължителна, топла и слънчева, като се задържа устойчиво докъм края на ноември. Валежите са умерено изразени - средногодишно 608 мм, като снежната покривка се задържа средно 42,1 дни през зимата. Поради умерено изразената облачност (средногодишно 55%) и слаба мъгливост (средно 22 дни през годината) продължителността на слънцегреенето е значителна - около 2200 часа годишно. Влажността на въздуха е умерено изразена, ветровитоста слаба. Всичко това характеризира климата на курорта като мек и щадящ и благоприятен за провеждане на балнеолечението през цялата година.

Индикации за лечение и профилактика Специфичната физико-химична характеристика на минералната вода, наличието на лечебен торф и благоприятните климатични условия стоят в основата на лечебния профил на курорта, утвърден от многогодишния опит и специалните научно-медицински проучвания. На първо място много добре се повлияват ставните заболявания от дегенеративно естество (различни форми на остеопороза), както и с хроничен възпалителен характер - ревматоиден артрит в ремисия или в стадий на леко изразена активност, а също и болестни процеси на околоставните тъкани, миозити и др. Благоприятни лечебни резултати се получават и при пациенти с остатъчни явления и със забавено калусообразуване след костни фрактури. Успешни са резултатите от комплексното курортно лечение и на заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии и неврити, плексити, радикулоневрити, вегетопатии и др., лумбаго и дискови хернии, както и състояния след травматично увреждане на периферните нерви, вибрационна болест, неврофибромиозити и др. Особено популярен и широко се използва курорта за лечение на редица гинекологични заболявания - на хронични възпалителни процеси на половите органи и на безплодие като последица от тях, но също и поради ендокринни нарушения и не рязко изразена утероовариална хипоплазия. Основна индикация на курорта е и хроничната оловна интоксикация от професионално и от екологично-битовото естество; пародонтопатии.

Допълнителни индикации (заболявания, придружаващи основното заболяване по профила на курорта) - хронични бронхити и бронхиална астма, не напреднали форми на хипертонични болести, хиперурикемични състояния и подагра, хронични хепатити.

Обща профилактика и укрепване на организма - преди всичко при възрастова остеопороза (разрехавяване на костната тъкан), за флуорна кариес профилактика, за профилактика на лица, подложени на рискови радиационни фактори; закаляване на организма и в рамките на лечебния курс при посочените заболявания.

Лечебно-профилактични методи Различни форми на външно и питейно балнеолечение; инхалации и иригации; други хидротерапевтични процедури (газови и билкови вани, подводен душов масаж и др.); слънце-въздушни бани и плуване; лечебна гимнастика, вкл. подводна и плуване; процедури с лечебен торф (калолечебни вани, местни апликации, ректални и вагинални тампони); различни форми на кинезитерапия и механотерапия; лечебен масаж, рефлексотерапия; лазер-акупунктура; елекросветлинни процедури, парафинолечение, спортно-лечебни игри, диетично хранене, медикаментозно лечение и др.

Курортна база Освен няколко стари бански сгради, в курорта функционира нова балнеолечебница с курортна поликлиника с различни специализирани диагностични кабинета (лекарски по профила на курорта, манипулационна, функционално-диагностични, рентгенов, стоматологичен, различни физиотерапевтични, балнео- и хидротерапевтични, калолечение, елекросветолечение, парафинолечение, инхалационно-иригационен център и пр.), питеен източник, летен плаж с хидроминерални басейни и терени за слънце-въздушни бани, кинезитерапевтични и спортно-профилактични терени. Легловата база включва санаториуми, почивни домове, хотели и пансионати на различни ведомства и организации, използват се и добре уредени частни квартири.

Кюстендил е важен административен център и разполага с разнообразни заведения и възможности за приятно прекарване на свободното време, за опознаване на богатите исторически забележителности и посещение на различни природни местности в интересните му околности. Специално внимание заслужава местният музей, разкритата част на асклепиона, художествената галерия и др.

Курортът функционира целогодишно.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Балнеологичен курорт Кюстендил - Кюстендил, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Кюстендил, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кюстендил, снимки от Кюстендил, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Кюстендил, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.