Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Поморие

п.к. 8200 тел.код 0596

Поморие - най-големият калолечебен курорт в страната


Като лечебен и морски климатичен курорт Поморие е известен още в древността. Върху тракийско селище е основана колонията Анхиало през 510 г. пр. н. е. През периода на римското владичество Анхиало е известен със своите минерални извори. Калолечението започва да бъде прилагано от гръцките колониалисти от Керу, а древногръцкия философ Анаксимен приемал калта като първоизточник на живота.

Калолечебницата в Поморие е построена през 1925 г., а през 1983 г. е построен новият санаторно-курортен комплекс, който се явява като най-големият калолечебен център на Балканския полуостров. Благодарение на уникалния природен продукт - лиманната кал, образувана тук преди хилядолетия, чудесното съчетание на това богатство с морето и модерната лечебна база, с високо квалифициран персонал, го прави привлекателно място за лечение и отдих на българи и чужденци.

Лечебната лиманна кал, пелоид (гр. Пелос - кал, тиня) представлява ценен природен продукт, образуван от органични и неорганични съединения с участието на химически, биологически и микробиологически процеси, образувани на дъното на Поморийското езеро. Поморийската лечебна кал е използвана още от древните траки и римляни и е черна, финна мазна, пластична, леплива маса, богата на сероводород, магнезий, хлориди, калций, калий, натрий, сулфати, железни съединения, хормони и др.

Същността на калолечението се свежда до комплексното въздействие на всички фактори на лечебната кал, между които основна роля играе термичният, химическият и механичният.

Методи на лечение, прилагани в С. К. К. - Поморие

Апликационен - цяла апликация; кален панталон; частични апликации.

Ванен метод - кални вани - приготвят се при смесване на кал с обикновена вода, с рапа, с морска вода. Използват се с различно разреждане на калта в съотношение 2 : 1;

Вагинален метод - спада към групата методи на кавитарно калолечение. При него е налице по-ефективно проникване на химическите фактори на калта в организма и по-интензивен локален термичен ефект.

Ендоректален метод

Египетски метод

Електрофореза с лечебна кал

Метод на калните компреси - рядко застъпен при нас, което не е оправдано от терапевтична гледна точка.

Вагиналният и ендоректален методи на калолечение заслужават по-голямо внимание не само при заболяванията на женската и мъжката полови системи, но и при други заболявания, предвид по-голямата възможност за резорбция на химическите вещества на калта през кожата и лигавицата.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Информация - Поморие - най-големият калолечебен курорт в страната - Поморие, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Поморие, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Поморие, снимки от Поморие, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Поморие, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.