Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Курортна зона Тузлата край Балчик


Местоположение Курортната зона Тузлата се намира на 4 км източно от град Балчик, разположен край самия морски бряг. Известна е преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център, но също така разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица.

Минерална вода и лечебна (лиманна) кал Минералната вода е хипотермална (33С), с особен общ дебит - 20 л/сек, респективно над 1 милион и 700 хиляди литра в денонощие. Минерализацията - е слаба (0,659 г в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриево-калциево-магнезиева, с леко алкална реакция (рН 7,8). Водата е бистра, безцветна, с умерена обща водна твърдост (15,4 немски градуса), с флуор 0,3 мг/л и с добри питейно-вкусови качества.

Лечебната кал, която се черпи от две лиманни езера има много добри физико-химични качества: тъмно-кафява до черна, със зърнест и фин еднороден строеж, с голяма пластичност, с карбонатно-силикатен състав и съдържание на сероводород 600 мг/л.

Индикации за лечение и профилактика Профилът на курорта Тузлата включва преди всичко заболявания, които особено добре се повлияват от калолечението - заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни процеси на стави, кости, мускули, сухожилия; артро-ревматични процеси като остеоартроза, ревматоиден полиартрит, миалгии, миозити, лумбаго, остити и периостити, бурсити, тендовагинити; заболявания на периферната нервна система и на гръбначния мозък - хронични невралгии, неврити, плексити, радикулити, състояния след прекарани миелити и полиомиелити, но със запазена възможност за движение и самообслужване; гинекологични заболявания - хронични възпалителни процеси на половите органи и на околните тъкани, безплодие; други заболявания като хроничен простатит, остатъчни явления след прекаран тромбофлебит, както и кожни процеси като хронични екземи, псориазис, невродерматити.

Съответно темперирана, минералната вода се използва при същите индикации, но от друга страна има индикациите и на морския климат и морските къпания: функционални разстройства на нервната система, на сърдечно-съдовата система, обменно-ендокринни заболявания, функционални полови разстройства и хронични заболявания на дихателните органи, а също и за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, за пълноценен отдих и отмора, за възстановяване на физическите и душевни сили на организма след преумора, пренапрежение, стресови ситуации и др.

Прилагани лечебни и профилактични методи и курортна база В курорта има кало-балнеолечебница, в която се провеждат калолечебни процедури (частични и цели кални апликации, кални вани и тампони), хидротермални и морски вани; открито калолечебно отделение (мъжко и женско) за калолечебни процедури чрез намазване на тялото с кал при слънчево облъчване (така нар. "египетски метод"), слънце-въздушни бани, морско къпане.

Съществува и специализиран детски санаториум с дългогодишни богати традиции (за лечение на деца до 14 г.), който разполага със собствено кало-балнеолечебно отделение, провеждат се различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, механотерапия и трудотерапия, електро-светлолечение, хидротермален басейн на открито и др.

Освен редица почивни домове в Тузлата има и хотел на фирма "Шипка" (2 звезди) със собствен пясъчен плаж и открит басейн с минерална вода за къпане и плуване. Същевременно посетителите на хотела могат да ползват общокурортната кало-балнеолечебница.

Възрастните пациенти могат да ползват и хотела на "Балкантурист" в град Балчик и всекидневно да посещават Тузлата.

Посетителите на курорта ползват заниманията и развлеченията в курорта и посочените хотели и възможностите на град Балчик и на съседните курортни обекти и град Варна, с които има удобни връзки.

Детският санаториум в Тузлата функционира целогодишно.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Курортна зона Тузлата край Балчик - Балчик, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Балчик, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балчик, снимки от Балчик, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Балчик, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.