Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Хасковски минерални бани


Местоположение
Курортът се намира на 60 км югоизточно от Пловдив и на 18 км западно от големия административен център Хасково, свързан с него с автобусна линия и чрез неговата жп гара и шосейни магистрала - с цялата страна. Разположен е сред озеленена местност в северните склонове на Източните Родопи, на 280 м надморска височина. Около изворите съществуват значителни останки от бански сгради, балнеолечебни съоръжения, крепостни стени, намерени са различни битови предмети, монети и др., не само от римско време, но и от тракийската епоха, което говори за хилядолетното използване на обилните и горещи минерални води тук.

Минерални води Бликат от 15 хидротермални естествени и сондажни източника с температура от 54 до 56С и със значителен общ дебит - 36 л/сек или 3 милиона и сто хиляди литра в денонощие. Всички води са с аналогична физико-химична характеристика - с ниска минерализация (1,505-1,571 г в л), сулфатно-калциево-натриева, с леко алкална реакция (рН 7,48), силициева (73-76 мг колоидална метасилициева киселина в л) и леко флуорна (3,9-4,1 флуор в л). Минералната вода от някои източници може да се приеме и за леко радонова (съдържат радон 118-163 Бекерела, респ. 3,2-4,4 нано-Кюри в л). Минералната вода е бистра, безцветна, без мирис, подходяща за питейно-лечебно използване, независимо от високата - водна твърдост (24-25 немски градуса).

Поради изобилното количество на минералната вода в курорта, част от нея по тръбопровод се отвежда до съседния град Хасково, където се използва в специално изградена за целта балнео-физиолечебница.

Климат Поради южното си географско разположение в страната курортът има смекчен умерено континентален климат, с елементи на средиземноморско влияние. Средно годишната температура на въздуха е 12С, при средна температура през януари плюс 0,5С и през юли - 23,2С. Валежите са умерени - средногодишно около 600 мм, като снежната покривка е слаба до умерена, влажността на въздуха е умерена - средногодишно 73%, а мъгливостта е слаба - средногодишно13-15 мъгливи дни. Поради това, както и поради открития хоризонт продължителността на слънцегреенето е твърде голяма - над 2100 часа годишно. Благодарение на посочените климатични показатели балнеолечението в курорта се провежда целогодишно, възможно е и съчетаното балнео-климатолечение и профилактика. Обобщено лятото е твърде горещо, зимата - сравнително мека, пролетта настъпва рано - към 10 март, а топлата и слънчева есен продължава докъм 20 ноември.

Индикации за лечение и профилактика Курортът е широко известен и посещаван за лечение на широко разпространени заболявания на опорно-двигателния апарат - ставни заболявания на дегенеративно, възпалително и травматично естество: хронична остеоартроза с различна локализация, вкл. шийна и лумбална, ревматоиден полиартрит (в ремисия или в стадий на лека активност), периартрити, бурсити, тендовагинити; миалгии, миозити, лумбаго, състояния след прекарани костни фрактури (особено при забавено калусообразуване). Успешно се повлияват и редица заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии и неврити, радикулоневрити, плексити, полиневрити, дископатии, вегетопатии, състояния след прекарани травми на периферните нерви. Благоприятни лечебни резултати се получават и при редица хронични гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, метрити, ендо-, пери- и параметрити, както и безплодие, поради посочените заболявания или вследствие леко изразена функционална недостатъчност на половите органи. За курорта е характерно и провежданото тук лечение на някои хронични артериопатии - болестта на Бюргер и артериопатии на крайниците от атеросклеротично естество.

Допълнителни индикации Леки форми на заболявания, които съпътстват основното заболяване по профила на курорта - хронични пиелонефрити, цистити и уретрити.

Обща профилактика и укрепване на организма, освен в хода на лечебния процес на посочените заболявания, но също и при здрави посетители на курорта за закаляване на тялото и повишаване на защитните сили на организма.

Прилагани лечебно-профилактични методи Различни форми на външно балнеолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен душов масаж, лечебни душове и др.), вани с билкови екстракти и медикаментозни препарати; питейно балнеолечение и профилактика; иригации и инхалации; слънце-въздушни бани и плуване; електро-светлолечебни процедури, различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, парафинолечение, спортно-лечебни игри, теренно-лечебни процедури, диетично хранене, лекарствено лечение и др.

Курортна база Към традиционните три балнеолечебници, курортна поликлиника и хидротермални питейни източници, през последните години се изградиха нови модерни курортни заведения - санаториуми със собствена балнео-физиолечебна база, почивни домове, пансионати, има и нов модерен летен плаж с хидротермален басейн, както и добре уредени частни квартири. На разположение на посетителите на курорта са и спортно-лечебни и профилактични терени, пътеки за дозирано теренно лечение, условия за отдих в лесо-парковите зони на курорта.

В свободното си време имат възможност за приятни занимания и развлечения, за разходки и излети в живописните околности на курорта, както и за посещение на близкия град Хасково с неговите забележителности.

Курортът функционира целогодишно.форум на пътешественика
14 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Хасковски минерални бани - Хасковски мин. бани, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Хасковски мин. бани, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Хасковски мин. бани, снимки от Хасковски мин. бани, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Хасковски мин. бани, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.