Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Защитена местност Пода

Недалеч от "Лопатарската локва" е инсталирана удобна наблюдателна кула
Недалеч от "Лопатарската локва" е инсталирана удобна наблюдателна кула

Местността "Пода" е разположена непосредствено до гр. Бургас, в ляво от пътя за Созопол, на площ от 100,7 ха. Исторически тя възниква, като част от Бургаско - Мандренския лиман. Впоследствие територията се обособява като най - източната лагунна част на Мандренското езеро. Интензивните човешки дейности в местността през последните 50 год. довеждат до значителни изменения във външния й облик.

Понастоящем на сравнително малката й площ се обособяват различни местообитания - сладководни, полусолени и свръхсолени водоеми, които осигуряват подходящи условия за живот на голям брой организми."Пода" е обявена за защитена местност през 1989 год. Тя е първата територия в България, която е предоставена за стопанисване на неправителствена организация - "Българското дружество за защита на птиците". В местността са установени 161 таксона низши и 231 вида висши растения, 168 вида безгръбначни, 6 вида риби, 14 вида земноводни и влечуги, 240 вида птици и 15 вида бозайници. Една голяма част от тях са включени в Червената книга на България. Международното значение на "Пода" се определя от смесената колония на: лопатарката сивата, малката бяла и червената чапла. Периодично гнезди и блестящият ибис.

В югозападната част на местността е построен Природозащитен център, който е собственост на БДЗП, Там може да се ползва наличната оптика, стаята за гости, да се гледат различни видеофилми за природата или да се закупят тематични сувенири.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Защитена местност Пода - Бургас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бургас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бургас, снимки от Бургас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бургас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.