Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Географски и климатични условия

Панорама на Батак
Панорама на Батак
Ски пистите край града
Ски пистите край града

Население
Общината включва селата Нова Махала, Фотиново и гр. Батак, който е и общински център. Общата численост на населението е 8 000 жители.

Естествен прираст на населението

 • българи - 4640
 • турци - 3200
 • роми - 160
  • Батак е разположен в Западните Родопи, по склоновете на Баташката планина на 1036 м. надморско равнище. Градът е с население 4 хил. жители. Отстои на 36 км от Пазарджик, 16 км южно от Пещера, 26 км от Велинград, 51 км от Доспат, 156 км от София. Името на Батак се свързва най-вече с Априлската епопея.

   Община Батак обхваща 677, 2 кв.м. площ, като 90% от нея е заета от гори. Релефът е планински, със средна надморска височина 1 500 м, като най - ниската точка е 770 м, а най-високата - връх Баташки снежник, е 2 082 м. В югозападната част се издига връх Сюткя (2186 м). На юг от Батак се извисява Остри връх (Кълъч бурун - 1957 м), където ще бъде изграден ски лифт. На юг се простира обширната местност Беглика, която продължава до прохода на Камен дял. Това е изключително красива местност, през която тече Беглишката река и дава водите си на язовирите Голям Беглик и Беглика.

   Климат - Родопите имат преходно разположение между умерено - континентален и средиземноморски климат. На надморската височина на Батак се изявяват и характерните черти на планинския климат. Средните годишни температури варират между 8 и 15 С°. Зимата е тиха и спокойна с най-много слънчеви дни в цяла България.

   Природни ресурси - В този район са резерватите: Голям Беглик - с площ 415 ха., обрасла с вековни иглолистни дървета; Дупката - под егидата на ЮНЕСКО. Това е природен феномен от национално и световно значение на растителни и животински видове. Язовирите Батак, Беглика, Голям Беглик и Широка поляна се оформят като основни туристически локализации в Баташкия микрорайон, разположени в посока от север на юг и с растяща надморска височина.

   На територията на микрорайона има значително видово разнообразие на дивеч. Срещат се представители на (мечки, елени, лисици, вълци, глигани), дребни бозайници (зайци, таралежи, катерица), пернати (глухар, гълъб, врана, яребица, дрозд), диви патици и гъски около водните площи. На лице са всички условия за развитие на хоби - туризма - ловния туризъм, който има добри традиции в района.

   Гори - Територията е заета с обширни иглолистни гори (смърч и бял бор), а районите с по-ниска надморска височина са примесени с букови и дъбови гори, високопланински пасища, горски поляни и ливади.

   Транспорт - Градът е свързан със страната само с автобусен транспорт. Редовни линии има от София, Пловдив, Пещера, Пазарджик, Велинград, Доспат и др. по-малки селища в региона.   Михал Ямаков
   Панорама към язовир Батак Знойното лято значително снижава нивото на яз. Батак Панорама на язовир Беглика Язовир Беглика предлага прекрасни условия за риболов

   форум на пътешественика
   Няма мнения   Изпрати на приятел Изпрати на приятел


   Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

    
   главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
   Journey.bg | България Градове - Географски и климатични условия - Батак, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Батак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Батак, снимки от Батак, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Батак, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
   © 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.