Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Персински блата


Обявен - 1981 г.
Обща площ - 385.2 ха.

Резерват “Персински блата”, обявен със Заповед № 1106 / 02.12.1981 г. с площ 385,2 ха. В резервата е забранена всякаква човешка дейност и по режим на защита съответства на категория I по IUCN. Със същата заповед, около резервата е обявена буферна зона с площ 551,8 ха, включващи остатъци от заливни гори, тополови култури, както и селскостопански земи.

Резерватът е на остров Персин и обхваща три блата - Песчина, Мъртвото и Дюлова бара. Обектът има международно значение и е определен като орнитологично важно място. Резерватът е обявен с цел защитата на местообитанията на водоплаващите птици и характерната блатна растителност. След изграждането на дигите на острова и отводнителната система в близките обработваеми земи, състоянието на резервата прогресивно се влошава - през лятото блатата често пресъхват, тръстиката завладява територията, натрупва се органична маса. Това изисква спешни възстановителни мерки, пречка за което в настоящия момент е природозащитния статус, недопускащ човешко вмешателство. Тази пречка би могла да се преодолее чрез прилагане на предвидената в Закона за защитените територии процедура за прекатегоризация на обекта в “поддържан резерват”.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Резервати - Персински блата - Белене, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Белене, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белене, снимки от Белене, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Белене, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.