Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Белене

п.к. 5930 тел.код 0658

Физико-географски характеристики


Съгласно климатичното районираниране на България Свищовско-Беленската низина, попада в умереноконтиненталната климатична област. Тя представлява продължение на Средноевропейската умереноконтинентална климатична зона. В тази област климатът се формира под влияние на различно трансформираните от локалния релеф влажни океански въздушни маси, а през студеното полугодие и от нахлуващи от североизток континентални въздушни маси. Сравнително по-слабо е влиянието на студени арктични въздушни маси идващи откъм Север и топли тропични въздушни маси откъм Юг.

В тази климатична област през зимата настъпват силни застудявания, а през лятото – големи горещини. През най-студения месец януари, средномесечната температура е –1.80 С, а през най-топлия месец на годината юли, средномесечната температура е 23.70 С. Средната годишна температура е 11.80 С. В тази част на Дунавската равнина се проява една от най-големите за България средна годишна температурна амплитуда от 25.50 С. Както максималните, така и минималните температури се отразяват неблагоприятно върху вегетацията на растителността. Високите температури през летния сезон са съпроводени с усилване на изпарението и изчерпване на почвената влага, а ниските температури през зимния сезон са присъщи за подчертано проявените инверсионни състояния.

Проявата на ветровете в Дунавската равнина и преобладаващата компонента на тяхната циркулация са обусловени не само от положението и миграцията на антициклоните и предизвиканите от тях атмосферни процеси, но и от специфичното влияние на релефа. В Свищовско-Беленската низина преобладават западни и северозападни ветрове които са свързани с преноса на влажен океански въздух от Запад на Изток. Тяхната сила е особено голяма в тила на преминаващите циклони, когато твърде често се наблюдава разкъсване на облачността и спиране на валежите. През топлото полугодие тези ветрове предизвикват бързо изсушаване на почвата, като свеждат до минимум или напълно изчерпват нейната влага. Значително по-слабо е наличието на ветрове с източна компонента. Те са резултат от антициклоналните образувания над Източна Европа и от баричната депресия в акваторията на Адриатическо море. Понякога тези ветрове посрещат настъпващи на Изток циклони и обикновено такива синоптични ситуации в началото на пролетта и през есента са предвестник за падане на обложни валежи. Средния брой на дните с мъгла е 43.2.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни паркове - Физико-географски характеристики - Белене, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Белене, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белене, снимки от Белене, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Белене, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.