Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Правила за поведение в парка


Нашите предци са се отнасяли с респект и уважение към безценното богатство на българската природа, зачитали са нейната свобода и неприкосновеност. Не се съмняваме, че и вие ще се присъедините към тях, за това да си припомним някои от основните правила, спазването на които ще допринесе за запазване очарованието на парка.

Когато организирате посещението си, постарайте се да се осведомите за парка. Най-точна информация, за това какво можете да видите и правите тук и как да планирате най-добре посещението си ще получите от Дирекцията на парка.

Нека не забравяме, че нищо не е по-важно от опазването на неповторимостта на дивия свят - нито правото ни на отдих, нито нашата любознателност, нито каквито и да било научни интереси. Да не говорим за по-обикновени неща, като да си запалим огън или да послушаме високо музика. Най-общо формулирани, правилата за толерантно поведение към заобикалящата ни природа са:

  • Да не пречим на парка да изпълнява основните си функции - да опазва разнообразието от растения и животни и впечатляващите пейзажи. Нека вземем от него само красивите гледки, неповторимите аромати, преклонението пред величието на Твореца!
  • Да спазваме стриктно изискванията за поведение в национален парк, определени от Закона за защитените територии. Служителите на парка с готовност ще отговорят на всички ваши въпроси, а допълнителни сведения можете да получите от информационните материали и табели. Нека не ги пренебрегваме!

Тук ние сме гости на много по-беззащитен от нас домакин!

  • Дивите животни тук не са свикнали с човека. Строгото придържане към маркираните пътеки е признак на природозащитната култура и израз на нашата толерантност. Нека се стараем присъствието ни в парка да остане незабележимо. Нека се насладим на досега с дивото - утре това може би ще бъде невъзможно!
  • Паркът е единствения дом на изконните си обитатели - растенията и животните! Нека не се опитваме да доближим забелязаното животно или птица, ако това може да го прогони! Нека, не се поддаваме на изкушението, да берем прекрасните места край пътеките, сред тях може да има редки и застрашени от изчезване видове!
  • Да съблюдаваме правото на неприкосновеност на дивия свят! С нищо не можем да разкрасим скалните образования, водопадите, поляните, дърветата, но можем да не ги унищожаваме!
  • За позволените в парка дейности има определени места. Нека предварително се уверим от администрацията, че планираните ни дейности са разрешени, и че за тях има определени места по избрания от нас маршрут. Така със сигурност пребиваването ни ще бъде приятно.
  • Да не оставяме след себе си нищо, което ще замърси парка. В раницата винаги ще се намери място за опаковка или пластмасова бутилка, които можем да изхвърлим в първото населено място извън парка.
  • Да не забравяме, че планината крие неочаквани опасности! Рязка промяна на времето, непредпазлива стъпка встрани, подхлъзване - това са само част от заплахите. Да не тръгваме сами, нека няколко души знаят посоката, която следваме!
  • Нека помислим и за другите посетители, и при възможност да ги улесним в пребиваването им в парка. Споделената информация, за интересни гледки, за местата за разрешените дейности, за опита, който сме натрупали, може да им помогне. Ако сме водили записки за това, къде и кога сме видели интересни животни и растения, те могат да бъдат от голяма полза за администрацията на парка. Можете да ги предоставите на някой от служителите или да ги изпратите па-късно.

И така, напред към прекрасното неизвестно! Напред към усещането за първопроходци и откриватели в едно от най-прекрасните места на планетата!НП <np_cb_gb@mbox.eda.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Опазване на парка - Правила за поведение в парка - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.