Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Народни обичаи

В народното творчество е отразен духът на народа, неговата нравствена чистота. Всяко създадено от народа творение е откровение, радост или тъга. То се е предавало от поколение на поколение като естетически завет и крие онази тайна, която стои между практическата необходимост от един предмет и естетическото удоволствие от неговото създаване.

Ако творчеството доставя естетическа наслада на своя създател, то извиква силни емоционални преживявания и у тези, които се докосват до него.

От огромното богатство, което ни е завещал нашият народ в областта на приложното изкуство, ще представим онези произведения, които са създадени за народните обичаи, обреди и празници от зимния и пролетния цикъл. Без комплексното запознаване с традиционната ни култура не бихме могли да получим цялостна представа за синкретичния характер на народното изкуство, който владее до съвършенство цветната хармония и богатството на формите.

Без художественото творчество в обичаите празникът губи своето народно начало, а ние не бихме могли да видим цялостно пътя на духовното и историческото развитие на нашия народ.

Редица народни обичаи - Коледа, сурвакарските и кукерските игри, Зарезан, Гергьовден и много други, събрали мъдростта на поколенията изискват нашата грижа за запазването им за бъдните поколения. Защото за културата на един народ се съди не само по това, какво е наследил от своите прадеди, но и как умее да го използва и съхранява.


Сурвакарски ликове в преливащи цветове от Пернишко

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Народни обичаи - Кралев дол, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Кралев дол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кралев дол, снимки от Кралев дол, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Кралев дол, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.