Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Поглед към началото

В своето историческо развитие народът ни е създавал изкуство, което всестранно е подчинил на своите практически нужди. В жанрово отношение то е безкрайно богато и разнообразно.

От незапомнени времена българските земи са били обогатявани от културите на различни племена и народи. В състава на българската народност участват много племена и народи, обитавали нашите земи. Тяхната култура се е вляла в нашата. Ако се върнем малко по-назад в историята - преди появата на славяните на Балканския полуостров, ще видим, че идването по тия места на индоевропейските народи - гърци, илири и траки, носители на една висока култура, е изиграло градивна роля в развитието на нашата култура. Особено място заема културата на траките, създатели на изключително интересно изкуство.

За българско народно изкуство може да се говори от втората половина на VII век, когато е създадена българската държава. С идването си на Балканския полуостров славяни и прабългари влизат в контакт с местното население и със съседните народи. От тях те наследяван висока антична култура, която навлиза в бита им и с това добива нов облик. По-късно се създава богата българска култура със свой оригинален самобитен характер върху славянска основа.

От данни, с които разполага науката, се вижда, че за развитието на българското народно изкуство в първите векове на нашата държава се знае много малко. За него съдим от етнографски и археологически материали. Ние с вълнение откриваме в плъстената черга изображението на трите листенца на крина, розетата, хармонично редуващи се орнаменти, които красят изровените отломъци на от керамиката на стара Плиска. Няколко думи в езика, няколко запазени орнамента от предците - ето отзвука, останал по земята и в хората.

В IX век, когато държавна религия в България става християнството, като нова официална институция то стимулира до известна степен развитието на българското изкуство.

Разбира се, закономерният процес на развитие на всяка култура, на всяко изкуство е съпътстван с влияние на чужди култури, с които е в контакт. Така заедно с приемането на християнството идва и византийската култура, но тя засяга главно царския двор. Като водещ стил си остава народният, талантливо поддържан и развиван от българските майстори. Бихме били максималисти, ако считаме, че развитието на изкуството се извършва в кръг и не приема нищо чуждо. Влиянието на дадена култура върху друга е естествено и закономерно, подчинено е на структурните особености на тези култури, органически приема етническата й същност и културата се обогатява. В тежките за българския народ години - османското владичество - царският блясък и елементите от западните култури се заличават. Остава да живее народното изкуство в обичаи, вярвания, обреди, приложно творчество. Дълбоки са корените му и то издържа изпитанията на времето. Народните майстори остават неповлияни от пищността на стоките на Изтока. Те остават верни на функционалната значимост на своите произведения, органически свързани с българската къща и творят с определено чувство за мярка, с национално достойнство. Българката създава своето изкуство по неписаните закони на красотата. Тя продължава да извезва старите мотиви и форми, завещани от майка и баба, без да съзнава дори забравения произход на символите на народното изкуство. Но то, възприето заедно с майчината песен и сиянието на слънцето от родното небе, продължава да оформя нейният вкус и начина на изява на естетическите й потребности. Народното изкуство спасява нацията ни от обезличаване.

Повече сведения за развитието на българското народно изкуство има от периода на Възраждането. Тогава настъпват промени в общата култура и в изкуството на българите - естествената последица от икономическото и социалното изменение на страната. Това е времето на Паисий Хилендарски, който със своята "История славянобългарска" гневно осъди забравилите "род и родина". Паисий призовава своите сънародници да вдигнат гордо глава и с достойнство да се нарекат българи.

Българското народно изкуство бележи напредък и достига своя връх през XIX век. Една епоха, съхранила дарованията на своите синове и внуци в шарените тъкани, в медната ласка на съдините, в писаните чекръци и детски люлки, в чановете и хайдушките ножове. Народното изкуство носи в себе си трудовият потенциал на българина и най-важната му особеност е неразривната му връзка с бита. В него пределно ясно е единството между форма, съдържание и функция. Така че в своето развитие то изцяло служи на прогреса в живота и труда, спомага за изграждането и утвърждаването на националното съзнание и култура. То играе роля на стабилизатор и спомага за оформянето на нацията в широкия смисъл на думата. С това се обяснява и безсмъртието на народното творчество въобще.Катя Стоянова Миткова
Плъст с хармонично редуващи се орнаменти от Копривщица. Откриваме изображението на трите листенца на крина, розетата, хармонично редуващи се орнаменти, които красят изровените отломъци на от керамиката на стара Плиска

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Поглед към началото - Плиска, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Плиска, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Плиска, снимки от Плиска, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Плиска, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.