Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Реквизитите на коледарите Западна България

Коледарски накит от Мизия
Коледарски накит от Мизия

Западнобългарските коледари също имат типична украса и се отличават по коледарската двойка момци, която представя говееща "баба" и благословник "бедо" или общо наречена "дедина баба". Тази обредна двойка заслужава особено внимание, тъй като има праславянски произход, а украсите й са буквално архаизувана сватбена женска и мъжка народна корона, характерна за населението от Средна Западна България около края на XIX век.

Сватбеният венец (короната) на "баба" има форма на голямо ветрило, високо до 70-80 см цялото украсено с нанизи жълтици бели пари, гердани и цветя. Това е всъщност истинският сватбен венец в този край. Сега той се прави само за коледарите, а някога те са използвали истински сватбен венец от невеста, омъжена през годината.

Реквизитите на коледарите от Западна България могат да се представят от шопските "дубани" (дъбовите коледари). Те са по-високи от човешки бой. В долният си край имат художествено изработен дървен диск, а самата тояга е украсена със спирала, квадратчета или други фигури чрез опушване или изрязване на кората.

Народната технология на тази типична украса е следната: обелената коледарка се увива с калчищени върви в най-различни форми - спирала, пръстени, триъгълничета и др. Комбинациите са много. След това дубанята се окачва на веригата в оджака и там стои 7-10 дни, докато постепенно се опуши от огъня. После се изтрива с вълнен парцал, напоен с мас, като същевременно се махат и саждите. Опушените части се лъскат. Вървите се отстраняват последователно в обратен ред на връзването. Получават се шедьоври на народното изкуство - писани дубани с фантастични фигури в преливащи се тъмни и светли тонове. Така се украсяват и малките коледарки за децата от Северозападна България, които се наричат рогалки. Те се различават от шопската дубаня по размер и вид. Те са по-малки и винаги се правят от разклонени пръчки - да се нанизват колачетата при коледуването. За дубанята колаците са големи и лягат върху дървеният диск. В ежедневието дубанята се използва за разнасяне на гевреците по махалите. Сега тя е само обреден реквизит, в който майсторски се изявява изкуството на народа.Румяна Крумова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Реквизитите на коледарите Западна България - Монтана, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Монтана, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Монтана, снимки от Монтана, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Монтана, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.