Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Коледарски украси от Източна България

Източнобългарските коледарски украси са доста пищни и разнообразни. Характерни за тях са прясно набраните китки от цветя, бръшлян и чемшир, дългите низи пуканки, които се увиват около калпака вълнообразно, зигзагообразно или на спирала. Чемширените китки се пришиват изправени около калпака, от челото до тилната част. На челото заедно с чемшира е бодната една питка цвете, което придава на украсата вид на сватбена корона. Характерна е и коледарската корона от чемшир, помпони от вълнена прежда и малки огледала, които се пришиват върху калпака отпред на челото (Елховско).

Много красота има и в коледарските накити по елеците (Ямболско, Хасковско) Ланци от маниста са забодени на гърдите от двете страни на елека, към който са прикрепени китки чемшир. Вариантите на тази украса са много. Коледарският реквизит се допълва от дълъг обреден прът, носен от един коледар. На него посетените стопани връзват пешкири. Този прът придава внушителен вид на коледарите.

Много поетика и художествено творчество има в коледарските обичаи в Добруджа. Малките моми, подевките, извиват венец от сини сливи и бучки захар - ритмично подредени, с червен конец обшити, та когато дойде коледарската дружина в дома, момичето накичва калпака на коледаря, който си е харесала, та да подсети батковците, че е пораснала и към нея вече може да се поглежда. Момите пък плетат венец от пъстри мъниста и "лутурки" - може би защото се лутат, играят светлините по тях. Тя слага своя венец на най-личния момък, а после на мегданското хоро бабите и майките търсят да открият по венеца кой е избраникът на тяхната отраснала щерка. Възрастните разбират в кои къщи ще се вдигат сватби през есента. Много са трепетите, събрани в обредите около Нова година.Гергана Вълова - с.Комарево
Старинен сватбен венец и златни накити от Софийско Низан Коледарски венец с бучки захар и сини сливи от Добруджа

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Коледарски украси от Източна България - Провадия, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Провадия, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Провадия, снимки от Провадия, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Провадия, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.