Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Търговишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Коледарите - носители на богат фолклор

Почти във всички етнографски области на страната съществува обичаят да се коледува.

Коледарите имат много общи белези със сурвакарите. Преди всичко както сурвакарите и те са ергени. Посещават домовете на своите годеници както и сурвакарите от Югоизточна България. Тези общи белези се виждат в новогодишния реквизит и на едните, и на другите - в сурвачката от дрян и в коледарката.

Тук особеното е, че сурвакарите играят на Нова година (Васильовден), а коледарите - в нощта срещу Коледа. Уместно е да изясним различието в тези два празника, което се е явило поради промените в календара.

Коледарите избират свои водач - станеник. Станеникът трябва да е почитан от всички хора в селото. Калесват го с бъклица. Той пък си избира благословник.

В дома на станеника коледарите разучават песни и благословии. Вечерта, преди да тръгнат из селото, най-напред коледуват в неговия дом. Това е израз на уважение към избрания водач. Той е приготвил кравай с дупка по средата, около която са набучени стръкчета босилек. Босилекът е опасан с низи пуканки, царевица и сухо грозде. Увит в бяла кърпа, краваят ще обходи всяка къща и в ръцете на станеника той ще бъде безмълвен свидетел на коледните благословии. Те са неповторими по образност и богатство.

Коледарите са носители на извънредно богат фолклор: благословии, песни, хора, които са се изпълнявали в къщата при трапезата и на двора:

Стар станеник куда води,
станенине, господине!
Че ти идват добри гости,
ей коладе ле, мой коладе.
Кудата му отбор момци,
станенине, господине!
Отбор момци коладници,
станенине, господине!...

Изхвъркнала е, Дойне ле, Коладе ле,
пъстра птичка, момне ле, Коладе ле,
че ни хвърчи...
два дни, три дни...
два дни, три дни...
три недели...
де я зърна сиво орле...
как я съзря...
тъй я погна...
че я вкара...
в момин дворец...
в момин дворец, в градинчица...
в градинчица под люлчица...

Момците славят стопанина с богатство, със сполука в ниви и стока, с гостолюбие и почит. В песните девойката е по-хубава от слънцето. Нейната риза е чиста бяла преспа:

тя надгрява слънцето -
девет планини огрява,
на десета зора дава...

Момъкът път, язди "добра коня", който е по-бърз от "сур елена". Пръска жар бъдникът в огнището, радва къщата, защото искрите означават, че пилци ще има много, овце ще се наплодят, ще е пълен дворът с рогати и хвъркати.

Песен от Софийско:

Добро ютро, станенине, станенине господине!
Добро сме гости дошле,
добро гостье-колежданье,
добър сме ти глас донесли
изоздоле овче поле:
овци ти се изягнили,
се овчици ваклушати,
я овновци виторожки...

...кобилки се изжребили,
се кобилки левогривки,
я коньовци патаноги.

Биха могли да се посочат много примери, от които се вижда ролята на коледарите и това, че Новата година е възраждала надеждите, че ще се плоди добитъкът, ще има здраве и весели.

Илюстрация на тази теза е коледарската молитва от Силистренско.

Стопанинът стана, бръкна в коюн джобове, па извади китка ключове и ни отключи чимшир порти, та ни поведе в равни двори, че ни покани в добра къща - в къщата златна трапеза, на трапезата вит превит кравай, колкото на тоз кравай писъмцата, толкова на най-мала нива кръстчицата - "Амин". На нивата крушчица, под крушчица люлчица, в люлчица малко дете Иванчо: мама му го люлееше и му пееше: нани ми, нани Иванчо, расти да пораснеш, като майка си и баща си да станеш - друмници и пътници да посрещаш, сиво стадо да пасеш, бяло мляко да доиш и брут сирене да посириш - "Амин".

Но особено внимание заслужават коледарските украси и реквизити, които са значими произведения на народното приложно изкуство. Бихме могли да ги обособим в два големи дяла - източнобългарски и западнобългарски реквизити.Живко Благнев
Коледарска корона от чемшир и малки огледала за калпак от Елхово Коледарски венец от "люта" мома и погача от Търговишко Коледарски накит с сушени чушки от Търговишко

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Коледарите - носители на богат фолклор - Опака, Търговишка област, информация, история, култура, забележителности в Опака, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Опака, снимки от Опака, туризъм в Търговишка област, настаняване в хотели в Опака, Търговишка област; частни квартири в Търговишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.