Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Дрянова сурвачка

Сурвакари с дрянови сурвачки за здраве и дълголетие
Сурвакари с дрянови сурвачки за здраве и дълголетие

В Родопите сурвакарите внасят във всеки дом камък от реката и благославят:

Колкото тежи каменя, толкова да тежи кесията на стопанина!

На някои места в Средногорието за напяването на пръстените момите украсяват голям дрянов клон - сурвак. По него са окачени низи пуканки, и разноцветни панделки, китки здравец, плодове и гиздава кукла на върха. Сурвакът потапят в котел с вода, а после пускат овес или ечемик и китките здравец със завързани към тях накити. Избират мома или възрастна жена да ги нарича, а след това извиват хоро около "дървото". Водата от котела, в който е бил потопен сурвакът, се излива от момите в реката - по вода да се реди животът им през годината. Всяка мома да си намери добър късмет.

Интересен е обичая в с. Цар Асен, Панагюрско, където котелът с пръстените и дряновият сурвак се закачва през нощта на плодно дърво, а рано сутринта момата отива с него на извора и там накичва пръстените по дръвцето, за да се наричат. Много са вариантите на този весел и жизнерадостен обичай. Момите, стаили у себе си най-нежните копнежи, ще "видят" какъв им е късметът, ще има ли, няма ли да има сватба тази година.

В Родопите по сватба в четвъртък, преди да калесат кума, деверът и момкова майка отиват да канят и три плодовити дървета: деверът налива вино в корените им до три пъти, оставя и по едно цвете, а момковата майка казва: "Да дойдеш, овошко, на сватба на моя син". Навсякъде в България е разпространен обичаят да се хвърля невестиното було върху плодовито дърво. Люлеенето на Гергьовден е пак на плодно дърво.

У българите култовото дърво е дрянът. И това не е случайно. Дървесината му е много жилава и твърда, а това я прави отличен материал за селскостопански оръдия на труда.

Здравината на дряна е възпята и в народните песни:

"Стадо ми надборете,
сопата ми оставете,
деветгодишна дряновица..."

Кората и листата на дряна са служили за обработка на кожи, защото съдържат дъбилни вещества. Боядисвали са тъканите в жълто.

Плодовете на дряна - дренките, са полезна храна с приятен вкус и аромат. От тях народът си е правил оцет, защото са богати на киселини. Дренките са използвани и в народната медицина.

Ето защо дрянът е почитано дърво. То е символ на здраве и дълголетие, най-рано цъфти, а най-късно зрее. Символ е и на мъдрост, защото пръв известява идването на пролетта.Христо Нешев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Дрянова сурвачка - Неделино, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Неделино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Неделино, снимки от Неделино, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Неделино, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.