Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Елхата - гостенка, пристигнала с пищна украса

Сурвачка с вълнени пискюли, сушени сливи и орехи от Добруджа
Сурвачка с вълнени пискюли, сушени сливи и орехи от Добруджа

В нашите новогодишни обичаи много радост и топлота внася елхата. Около нея не се извършват обреди. Не е трудно да се разбере, че елхата е гостенка, пристигнала само с пищната си украса. Тя е дошла у нас доста късно - през втората половина на XX век, главно от Русия и отчасти от Чехия и Западна Европа. В Русия тя е проникнала през времето на Александър Велики в 1700 г. заедно нахлуването на западноевропейската култура. Пренесена е от шведите, норвежците, англичаните и главно немците, без да е заемка. Новогодишната елха се среща и у келтските народи. Това показва, че тя е наследена от дълбока древност и е била свързана с празненства около зимното слънцестоене.

У нас новогодишната елхичка е добре дошла и едва ли някой би подозрял, че тя е обредна братовчедка на нашата сурвачка. На индоевропейска основа и двете произлизат от един и същ обреден корен. У северните народи е ела, защото тя е характерна за ландшафта. Поради същата причина у русите е бреза, а у българите е дрянът, който най-рано цъфти и е типичен за нас.Теодора Василева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Елхата - гостенка, пристигнала с пищна украса - Лютиброд, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Лютиброд, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Лютиброд, снимки от Лютиброд, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Лютиброд, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.