Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Изяществото, простотата и разнообразието на народните мартеници

Народни мартеници символ на здраве, радост и добра сполука
Народни мартеници символ на здраве, радост и добра сполука

Един от най-жизнените обичаи в пролетните традиции у българите е киченето с мартеници. Мартеницата е особен накит, дълбоко вкоренен в бита на нашия народ. Тя не е прибавка към обредно облекло като лазарските или коледарските китки например, а има самостоятелно значение.

Обичаят да се посреща месец март с бели и червени мартеници е български. Роден е в границите на българската етническа и езикова област и принадлежи към онези обичаи, които утвърждават народностният характер на нашата култура. Важно доказателство за неговия произход е и фактът, че е създаден в трудовия живот на българите и носи типични трудови белези. У нас някога, пък и днес, мартеници са се окачвали на агнета и телета, на кончета и ярета, родени през този период, с пожелания да са пъргави и здрави, да се множи стоката, да носи сполука на своя стопанин. Белите и червените конци са се връзвали и на малките деца, а после и на възрастните все с надеждата да има здраве за хора и добитък.

Много отдавна първичните белези на обичая са изразявани в мятане на червени дрехи, постилки, пояси, забрадки или друго под стряхата, по оградата. Това е символ на здраве, радост и добра сполука в живота - добро посрещане на Баба Марта.

Пленително е изяществото, простотата и разнообразието на народните мартеници. Първите мартеници, предназначени за окичване на хора и добитъка, са били само усукан бял и червен конец без прибавки към него. В някои области на конците се връзвала и златна или сребърна паричка, но тя имала по-скоро роля на амулет - да предпазва от болести хора, добитък и овощни дръвчета. Народното чувство за красота, която създава оригинално творчество, се проявява по-късно.Станислав Трифонов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Изяществото, простотата и разнообразието на народните мартеници - Пордим, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Пордим, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пордим, снимки от Пордим, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Пордим, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.