Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Разнообразието на обредните хлябове

Обредни хлябове от Варненско. Художественото моделиране с тесто носи вярата, надеждата, желанията за здраве, плодородие, благополучие по хора, ниви и добитък
Обредни хлябове от Варненско. Художественото моделиране с тесто носи вярата, надеждата, желанията за здраве, плодородие, благополучие по хора, ниви и добитък

Обредните хлябове заемат важно място в обичаите от календаро-обредната система на българите. Те са реквизит в редица обичаи, обреди и празници и пряко са свързани със земеделието, което е било главен поминък на племената и народите, населявали нашите земи. Приготвят се за определен обред, за определен обичай, за определен празник. Художественото моделиране с тесто носи вярата, надеждата, желанията за здраве, плодородие, благополучие по хора, ниви и добитък.

"Добро жито" се приготвя още през лятото за обредните хлябове, за колаците и боговиците, като се избере чиста пшеница "чернокласка" или чисто жито, което се измива на реката, суши се и се смила на брашно специално за тази цел:

"Продай си чифте пищови,
че си куп сербез биволи;
изори черни угари,
че насей жълта пшеница..."

Обредните хлябове са се месили от чисто пшенично брашно, докато народът се е хранел с хляб главно с царевични примеси.

Векове наред стопанката с вещината на майстор ваятел е изразявала чувствата, мислите, надеждите и своето упование да се сбъднат мечтите й за добруване.

Обредните хлябове са неизменен компонент на календарните обичаи, свързани със стопанската дейност на българите - с новата стопанска година, с хвърляне на семената, с умножаване на стадата, с прибиране на плодовете от целогодишния труд.

Най-голямо е разнообразието на обредните хлябове за трапезата на Бъдни вечер. В украсата на хлябовете са кошарата с овцете, бъчвата с вино, тежките снопи на нивата, събрани на кръстци, лозето и змията, която като народен символ е пазител на нивата, лозето и къщата. На Бъдни вечер се прави и Боговица - коледарски хляб, и един залък се хвърля в хамбара с житото - все с надеждата да се ражда повече през идната година.

Не по-малко богати по образност и символика са хлябовете, свързани с пролетните обичаи - Връбница, Лазаровден, Тодоровден, Зарезан, Младенци.

Хлебните кукли, с които на Връбница момите лазарки отиват на реката и пускат хапки от тях във водата, за да видят коя ще е кумица, са с орнаменти, които изобразяват глава с герданче и леко завити крачета. Дълбоки по смисъл са съчетанията на орнамента, а също и замисълът на изпълнението.Бойко Биров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Разнообразието на обредните хлябове - Генерал Тошево, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Генерал Тошево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Генерал Тошево, снимки от Генерал Тошево, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Генерал Тошево, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.