Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Писаните яйца носят дъха на родното

От древността сме наследили и обичаят да се изписват яйца

Писаните яйца носят дъха на родното и представляват оригинално, непосредствено изкуство. Обичаят да се боядисват яйца и да се изписват по най-чудноват начин е познат на старите индийци. Тачили са го народите от Изтока. Освен всички славянски народи яйца украсявали прибалтийските народи, шведите, германците, индийците, древните египтяни...

В древността народите представи и вярвания за яйцето почти в цял свят са свързани със зараждането на живота и то се възприема като негов символ.

Това показва, че християнската религия е обхванала и този обичай, както е станало и с много други. Ето защо е необходимо да пазим традицията такава, каквато народът я е създал.

Яйцето е символ на здравето и на живота. С първото обагрено яйце на Гергьовден майката е триела лицата на децата и на възрастните с думите:

"Червен, червен Великден,
зелен, зелен Гергьовден,
и догодина със здраве!"

Че и днес то има същото значение, се вижда от обичая да се прави "борак" - яйце, с което децата изпитват силата си при чукане. Някога обаче писаните яйца са били свързани с погребението и тъкмо затова първите се обагряли в червено. И до днес е останала традицията на Великден да се раздават яйца с обредни колачета, за да са здрави живите и да се помнят умрелите. Има още една подробност. На Велики четвъртък по гробовете слагат първото боядисано яйце.

В шаренето и писането на яйцата българката е проявявала художествени дарби и находчивост, като е прилагала различни техники за изписване. Тя е отразявала света и багрите на своята природа. С орнаментите от животинския и растителния свят при взаимни гостувания по великденските празници тя е предизвиквала възхищението на околните. Шареното яйце е слагала редом с пъстра китка от жълта и червена ружа, босилек и невен.

"Подранила малка мома,
подранила във градинка,
та набрала всяко цвете:
ран босилек, жълта ружа,
жълта ружа и червена,
китен невен шестореди,
шестореди чернооки,
та увила зелен венец,
накитила росна китка.
Накитила руса коса,
па отишла на хорото.
Там е нашла мили дружки,
та им дала росни китки,
росни китки и перашки."

Боядисаните яйца в някои краища се наричат перашки.

За това, че обредната същност постепенно е отстъпила място на художествената изява, говори самата украса, която се е допълвала от пъстри вълнени пискюлчета, налепени по червеното яйце. Изписването на орнаментите е ставало с помощта на разтопен восък, нанасян с метално "перо" или пък с метална тръбичка. Изображенията имат богат замисъл и всестранен обхват: ивици като шевици, стилизирани човешки и геометрични фигури, цветя, звездички и т.н. При симетричното изписване на яйцето се наблюдава разпределение на повърхността на сектори и чрез надлъжни и напречни линии. Майсторството се е проявявало и при едноцветното боядисване на яйцата. Българката е използвала широко растителните бои от дюлеви листа, люспи от кромид лук за боядисване на тъмночервено, млечка - за жълто, липов цвят - за бежово и пр.

Писаните яйца в българския дом са предназначени за гледане, за дарове на близки и роднини, за украса в дома. Това потвърждава и народната поговорка - "Гледат я като писано яйце".Марийка Ямакова
С растителните и животински орнаменти велинградчанката е предизвиквала възхищението на околните при взаимни гостувания по великденските празници В шаренето и писането на яйцата българката е проявявала художествени дарби и находчивост, като е прилагала различни техники за изписване. Тя е отразявала света и багрите на своята природа

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Писаните яйца носят дъха на родното - Велинград, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Велинград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велинград, снимки от Велинград, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Велинград, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.