Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Писаният сандък - скъп дар за всяка мома

Писаните сватбени сандъци са богати и интересни творчески вдъхновения в историята и развоя на народното ни приложно изкуство. Те доказват още веднъж далечните корени на неговия произход, отвеждат към древността, към живота на траките, дакомизийците, славяните и българите.

В писаните ракли преобладават декоративни мотиви. В шарените цветя и дървеса, в изписаните имена на младоженците, годината на сватбата, лъкатушната змия на домашното щастие, в приказните геометрични и растителни орнаменти има нещо близко, свидно, родно.

Народната технология за изработка на дърводелски произведения за домашна употреба и производствени уреди - лъжици, стенни долапи, чекръци, хурки, каруци и др., можем да ограничим в две големи групи:

    Рязане върху дървена плоскост, предварително оцветена с постни бои; Рисуване с маслени бои върху грундирано дърво.

При първата техника на изпълнение първо се оцветяват плоскостите, а после върху тях се изсичат или издълбават с тънко длето фигури и орнаменти, които остават с естествения цвят на дървото и имат за фон оцветената плоскост. Основната украса е изразена чрез дърворезба, а оцветяването е допълнителен елемент. Тези писани произведения са най-странни, имат дълга традиция и изпълнители са самите дърводелци.

Друг е въпросът при писаните сандъци, които спадат към живописта. Изработват се от народен майстор, живописец. Рисувана е обикновено лицевата страна на предмета. Елементите, които се срещат върху този вид произведения, са главно от растителния свят - кипариси, цветя, листа в композиционно решение и строга симетрия. Рисунките са изпълнени с маслени бои и носят дълбочината на художественото мислене и живописния усет на народния творец.

Такъв писан сандък е бил скъп дар за всяка мома, която ще стане невеста. В него тя ще тъкми сватбените дарове. Някога тези сандъци са били централна мебел в стаята на младоженците.

По добруджанските писани каруци се усмихват червени макове, синчец, житни класове.

А понесат ли се по безкрайните пътища, отдалече се чува песента на колелата, която докосва всяка чувствителна човешка душа. Да си спомним за прочутите майстори от разказите на Йордан Йовков. За голямото майсторство на Сали Яшар - вълшебният творец, чиито каруци се познавали по песента на колелетата, "...същинско чудо: леки като невести, с шарила и бои, които грееха по тях като цъфнали цветя". И украсяването на каруците е твърде стара традиция. Миниатюри на писана каруца намираме в ръкописа на Томичовия псалтир от XIV век.

Богато разнообразие на изобразителни елементи има и в другите произведения от дърво: лъжиците, чекръците, моминските хурки. Създавани от самобитни майстори, в тях е изпята любовта към родния пейзаж и любимата. За хурките народът е сътворил поетични песни:

"Аз си любя, мамо,
млад овчарин,
млад овчарин шилегарин.
Направил ми е една хурка
и на нея се изписал -
хем да преда, хем да го гледам;
направил си меден кавал
и на него ме изписал -
хем да свири, хем да ме гледа."

Често писаният орнамент и украсата от ковано желязо се редуват в напевен ритъм. Разбира се, центърът е живописната украса. С изящество и лекота се характеризира изпълнението на формите, стилизацията на цветя и листа. Сигурна ръка е завършвала с един само трепет на четката орнаментите и цветчетата.Донка Стойкова
Старинен сватбен венец за глава от Софийско

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Писаният сандък - скъп дар за всяка мома - Гергини, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Гергини, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гергини, снимки от Гергини, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Гергини, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.