Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Народни носии и шевици

Изкуството на българина обхваща всички области на живота. Но ако трябва да посочим най-вълнуващото народно изкуство, в което е отразена душата на българката и нейната сръчност, ще трябва непременно да се спрем на носиите и шевиците.

Тези високохудожествени произведения на изкуството са подчинени на едни и същи закономерности в своето развитие. Главният изпълнител е безспорно жената. Тя не само е тъкала, но е шиела и везала дрехите. Оттук произтича и единството между материята, цветосъчетанието, орнаментната украса и пр.

Особено голямо, самостоятелно творчество нашият народ е постигнал в българската шевица.

Везането е било едно от главните домашни занятия на жената в миналото. В основата на българската народна шевица има славянски елементи, които ясно разкриват нейната общност и близост с характерните белези във везбата на другите славянски народи, с които България е имала досег в своето историческо развитие. Но тези чужди орнаменти са пресъздадени в стила на българското и имат национално своеобразие и самобитност.

С везмо са украсявали горните дрехи - главно ризите на жените и мъжете и по-рядко сукманите, например в Трънско, Софийско и Югоизточна Тракия.

Шевицата е везана направо върху естествената структура на тъканта, и то с фино опредени, обагрени с растителни багрила вълнени конци.

Прелестта на българската шевица се дължи и на умело подредените цветни съчетания. От меките преливни тонове на бледите цветове до силните контрасти на ярките личи вещина и вкус. Тя е богата на орнаменти, много пестеливо контурирани. Най-често са стилизирани градински цветя: ружа, лале, карамфил, и по-рядко - полски и горски растения. Характерни са стилизациите на животински фигури, предимно на птици: петли, гъски, пауни, гълъби. Този свят от животински и растителни образи е почти геометритизиран, което се дължи на изискването за техническо изпълнение.

Високата художествена стойност на шевицата се дължи и на умелото техническо изпълнение. Извънредно разнообразните бодове дават възможност за едно съвършено претворение на образите. Чрез тях се подчертават някои особености, които характеризират везбената орнаментика.

Везането заема съществено място в заниманието на жените и на девойките. Народът е създал и обичай във връзка с това занимание. Например в определен пролетен празник девойките правели зашиването с бодове и орнаменти, а после пускали везаното в бързотечаща вода, за да са пъргави пръстите та везачките както бързоструйните пролетни води. А една стара майсторка на шевици казва: "Вие, грамотните, както правите писмото, тъй и ние правим везмото."

Пословичното трудолюбие на жените н тази насока е изпято в песни:

"Седнала ми е Марийка
в собота край прозореца,
ситен си ръкав шиеше,
от костен геврек гледаше,
фтичките крилца туреше,
като шиеше, пееше."

Везмото е дълбоко свързано с личния живот на младите. Един от най-честите подаръци за бъдещия избраник е везана риза от момата, а от негова страна за нея - писана хурка. Тези предмети с езика на своята орнаментика таят взаимните чувства на своите създатели. Често на старини те извикват мили спомени и преживявания от млади години.Лалка Александрова
Пестеливо контурирани шевици на престилка и цедило от Берковско Шевица в меки преливни тонове на бледите цветове от Ст. Димитрово Сокаена шевица с везани растителни орнаменти от Габровско Украсена с геометрично везмо пазва на женска риза от Плевенско Умело подредени омекотени цветни съчетания - Царица Ирина Ръкав от Софийско с характерни стилизирани растителни елементи
Ръкав на женска риза от Самоковско, с цветни и графични орнаменти Ръкав от Софийско с геометрични елементи, контуриран пестеливо

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Народни носии и шевици - Долна Мелна, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Долна Мелна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Долна Мелна, снимки от Долна Мелна, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Долна Мелна, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.