Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кукерските обреди - тясно свързани с битието

Кукер с кожени одежди и хлопки от Тракия
Кукер с кожени одежди и хлопки от Тракия

Кукерите се срещат главно в Югоизточна България, а в североизточната част същият обичай се среща рядко и се смята за пренесен по-късно от тракийското население, преселило се на североизток по време на войните - в Силистренския район, Тутракан и др. Тук обичаят се среща само при компактно заселено тракийско население. Типично за него е, че той се изпълнява на сипни-заговезни (февруари-март). Важен момент в обичая е символичното заораване и засяване на мегдана. Това говори, че обичаят има пряка връзка с поминъка на населението, а от историческите данни се знае, че един от основните поминъци на траките е земеделието.

Според античните автори Омир и Херодот Дионис е не гръцки бог, а чужденец, дошъл от Север. Култът към Дионис бил разпространен по цяла Тракия, която е неговата родина. Той е бил почитан от всички тракийски племена - и меди, и беси, и дантелети.

От VI в пр.н.е. Дионис става гръцки бог. Той близа в древногръцката митология като създател на лозята, като почитател на виното.

В чест на бога Дионис в Гърция били устройвани празненства два пъти в годината. Особено тържествени били игрите и забавленията, които ставали през месец антестерий (февруари) и се чествали с шумни шествия и веселби, които траели по три дена.

След появата на християнството и залеза на езичеството култът към Дионис не изчезва безследно. Сведенията за кукерски игри през IV век от новата ера намираме в житието на мъченика християнин Дазий.

Култът към Дионис, преминал и у българите, векове наред е останал да живее в цикъла на календарните ни обичаи и кукерските игри.

Обредите, които извършват кукерите, са тясно свързани с трудовата дейност на хората и тяхната надежда за богат плод от ниви и градини. Клатушкането на главата на главният кукер според народа е, за да натежат от зърно класовете на житата. Падането му на земята означава тежка жътва през годината. Боричкането и търкалянето носели здраве и успех в труда. Звънците на поясите имат "мисията" да пропъждат болести и лошотии, които спохождат хората.Валентин Тодоров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Кукерските обреди - тясно свързани с битието - Кричим, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Кричим, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кричим, снимки от Кричим, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Кричим, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.