Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Силистренска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Обичая „Кукове“ в село Калипетрово

Нека се пренесем на кукерския празник в село Калипетрово, Силистренско. Калипетрово означава "Красиво Петрово". Хубаво е селото. Къщите са спретнати, чисти. Блеят стада по кошари и егреци. А хората умеят да посрещат гостенина и добруджански ръченик да му поиграят.
- Да видиш добруджански мъжки ръченик - думат калипетровци - е все едно да видиш хубостта на цяла Добруджа.

В Калипетрово старинният обичай "Кукери" наричат Кукове или Кукувден.
Това не се забравя! Селото потъва в синкав здрач, а по баирите вече са светнали къщите, обаждат се тук-там хлопките. За най-веселият празник в годината - Кукувден, се стягат всички - и млади, и стари. Приготвят се навуща и цървули, изваждат се алени елеци и пояси, ризи шити се тъкмят и фусти и учкури (връв за стягане на потури). А от шарените престилки, които са запасали кукерите сякаш греят златните класове на Добруджа, искрят рубинените вина, цъфтят цветята по необятните поля.

Отминал е трудовият ден. Тишината е спряла под сундурмата (покрита тераса) край старата асма.
В навечерието на празника трябва да се проверят за последен път не само облеклата, но и стъпките на куковското хоро. Гръмват като по команда траките (така наричат тук хлопки и чанове). Стъпките са отмерени, ритмични, а песента на хлопките се слива в богата хармония, като че ли хилядно стадо е поело оттатък баира. Селото диша в предпразнична омая и пее, както за Кукувден се пее. Къде е умората в очите на тези хора та така радостно блестят? Къде останаха грижите на делничният ден? Дали традицията, пуснала дълбока бразда в живота им, е заела най-важното място? Тя живее в народните веселби.
- Някога - пренесе се в своите спомени дядо Иван - тук, на този баир, живееха гребенци, а там - шиковци. Много се деляхме, като чужди бяхме. А сега е друго. Няма разлика - на общата нива всички сме свои.
Спомените на осемдесет и седем годишната старост с лекота се върнаха осем десетилетия назад, когато дядо Иван е бил дете, с боси крачета е тичал след воловете по браздите на чернозема. После с неприятно чувство заразказва за чокойското време, когато хората капвали от умора по чуждото. Спомените му се реят един след друг. Падат в душата ти като съхранени златни зърна.
- И под Османско сме били, и чокойско търпяхме, но отколе се помни, на този ден куковете играят. То е за берекет. Поробителите и от сянката си се плашеха. Зад всяка маска виждаха бунтовник, мъчеха се да го забранят, Когато свършехме на мегдана, цялото куковско хоро се събираше на една място и осъмвахме с веселие. Нямаше умора, макар че цял ден траките са ни удряли. Така е и сега. Цял ден се рипа... Да си кук е въпрос на издръжливост.

Късно е. Замлъкнали са и последните хлопки. Спи Калипетрово в радостно празнично очакване.
А когато нощният мрак удари на бяг и слънцето озари високите баири на калипетровските махали, ще потегли куковската дружина към мегдана, за да весели хората, да споходи домовете и да прослави труда на калипетровските лозари, грижливите животновъди и полевъди. И ще тръгне благословията, че на задружният труд голяма родитба се пада.

Ранна утрин. На мегдана вече е излязло цялото село. Къщите са безлюдни. Дядо Иван се приближи до мен и тихо ми довери:
- На този ден можеш да обереш къщите - жива душа няма, а в наше село никой дом не се заключва. Традиция е това, е-е, трябва да я пастрим...
Думите на стареца секнаха. Те се сляха с пищната гледка, която се появи. От двете главни улици, които се сливат на широкия мегдан, се задава невиждана шарения. Гръмват клопки - ритмично, тържествено.Едната група е на възрастните, а другата - на младите куковчета. Децата са си образували дружина и играят и те по традиция с големите и възрастните мъже. Между тях има две четиригодишни, но и те, както големите умело рипат куковското хоро, отмерено дрънкат хлопатарите. В очите на една майка блестят сълзи от умиление и току ми сочи с пръст:
- Виж, това куковче е моето, по скачането го познавам, малко ли го учи батьо му.
Багри и звуци изпълниха мегдана. Гуглите - високи, шарени, накичени с разноцветни пера и букет от книжни цветя, а по гърба се спускат панделки в червено, синьо, розово. За нос - дръжката на кратунка, брадата - петльова шия. Какви причудливи хрумвания, каква хубост! Куковете са облечени в бели добруджански фусти. Елеците им - направени от алени пояси, кръстосани през раменете. Престилките - грейнали от багри. По тях жълто, бяло, черно. Хлопки са опасали кръста и тежат по 20-30 кг. Обути са в бели навуща с кръстосани черни върви. В ръцете си всеки носи "остра" сабя (калъч).
Игрите на мегдана продължават дотогава, докато огньовете по махалите със своите игриви шарки не приканят хората при себе си. А после край богатата трапеза ще се изпълни и последният обичай на този ден. Младите са се събрали в бащиния дом да поискат прошка от възрастните, та да е леко на душата им през цялата година.
Отшумява празникът. Утихва глъчката. Догарят огньовете.

В дългият си път празникът е събрал най-хубавото, което народната фантазия е творила. В кукерските обреди ще съзрем верните последователи на извървения път на обичая.

Записано по разкази на Иван Молдованов
при наблюдение на обичая "Кукове" в с. Калипетрово, Силистренско, 1968 год.Златина Станчева
Кук за водене на хорото от Силистренско Кукер от Бургаско с пресечена гугла Кукери с чанове от Цалапица Пазарджишко

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Обичая „Кукове“ в село Калипетрово - Силистра, Силистренска област, информация, история, култура, забележителности в Силистра, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Силистра, снимки от Силистра, туризъм в Силистренска област, настаняване в хотели в Силистра, Силистренска област; частни квартири в Силистренска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.