Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кукерите заорават с дървено рало на мегдана

В Югозападна България кукерите носят със себе си дървено рало и символично заорават на мегдана. Един носи шиник с жито и пръска зърното, като да сее на нивата. Ето ги вестителите, че е дошло време да се хвърли зърното в земята, че започва новата стопанска година. Те играят в последните дни на зимата, когато пролетта набъбва и земята се пробужда за нов живот. Първите кокичета вече украсяват селските дворове, а момини ръце ще ги поставят на кукерските гугли. Благословиите на главният кукер са изпълнени със здрав смисъл и дълбоко съдържание. Както е пълна крината, тъй да е сита годината - с. Габарево, Старозагорско. Те възхваляват плодородието на родната земя. Те са нашият естетически завет за поколенията, защото игрите им винаги са прераствали в човешко общонародно веселие.

Особено съкровище на естетика и ваятелство са кукерските гугли. Те са се предавали като реликва от баща на син, от дядо на внук. В тях е намерил отражение оня дълбок стремеж към прекрасното, който е присъщ на нашия народ. Пъстротата от мъниста, цветя, панделки и прежди радват окото, доставят естетическа наслада. Гуглите са осровърхи или пресечени (подобие на трапец), или като качулка. В горната им третина са наредени плътно няколко реда изкуствени цветя. Под тях са очертани с контрастиращи цветове плат очи, уста и бузи. Носът е островърх, конусовиден, завършващ с помпон от вълнена прежда. Целият лик е осеян с мъниста в най-различни форми и съчетания, разноцветни и различни по големина и вид, но подредени с вкус - във вид на лъчи, на цветя, на звездички или пък в определени геометрични форми. В задната част на гуглата народният творец е зашивал бяла вълна или коприна, а от върха свободно се спускат бели, червени, сини, розови копринени панделки. Така изглеждат кукерските гугли в района на Сливен - с. Пъдарево, Бургаско. Кукерското облекло не е даденост в обичаите по кукеровден. То се приспособява. Например в Бургаско краката до чатала си увиват с пъстри престилки, характерни за женската носия в този край. На гърба си мятат китен губер, който се прихваща със закопчалка така, че покрива гърба като пелерина. Облеклото, както и маските от този край имат своя специфика. Тук се срещат и маски, изработени само от кожа (заешка или агнешка).

Други са маските на "Старците" от Средногорието. В района на гр. Карлово те са островърхи качулки от бяло платно, които са или стърчащи, или легнали на гърба с апликация от разноцветни парчета вълнен плат, решени в хоризонтални ивици и отвесни обточвания на образа. Хоризонталните ивици често са нашити с мъниста, а отвесните с вълнени пискюлчета, обикновено в червено. Носът е островърх с декорация от зигзаг и мъниста. Названията на този вид обредни лица са: "Баджаци" (краката от четала до глезена са покрити с кожа), "Белогащи" и плашилки. Плашилките нахлузват на главата си образ почти неуточнен - правоъгълно парче плат, съшито като торбичка в тъмен цвят, обикновено от шаяк или износен вълнен плат. На двата горни ъгъла са забодени червени чушки, в средата кичур суха трева или лико, "бръчки" от изрезки плат в контрастна материя, очертани нос и вежди и апликирани устни, очи и бузи. Мустаците и брадата обикновено са от лико или кълчища. Плашилките носят една древна първичност, която ги прави по своему художествени в кукерските карнавални игри. При тях народният творец има пълна свобода и художествено творчество.Момчил Якимов
Гугла кукерска от Падарево - Бургаско - островърха Кукерска маска от Падарево - Бургаско - островърха Кукерска маска от Карлово - островърха Кукерска маска от Момина баня - Казанлъшко Плашилка от Карловско Кукерска маска от Тутракан

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Кукерите заорават с дървено рало на мегдана - Горна махала, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Горна махала, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горна махала, снимки от Горна махала, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Горна махала, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.