Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Плашилата не са обредни фигури

Плашилата в народната практика не са обредни фигури, но са една страна от народното творчество, която представя многовековния художествен и практически опит на българите. Те са възникнали спонтанно в народната въображение, породени от необходимостта да служат като пазители на земеделските култури - бостани, градини, семена и др. Те са правени от природни материали, най-често метли, тикви, слънчогледови стебла, кълчища, житни класове, царевична шума, семена. В народният опит се срещат и градински плашила от керамика. Такава керамична кукла, висока 60-70 см се съхранява в Самоковския етнографски музей. В нея се запалва огън и димейки, тя дава признак на живот и отлично пропъжда неканените "гости".

Този род народно творчество е една забавна художествена работа и представлява особен интерес за децата. Първичността на образа и неговата функция извикват в детското въображение представи за митични, иносказателни същества и създават особено приказно настроение.Христо Йотовски
Култово плашило от слама с пендари и торбичка за голям берекет Обредно плашило с мартеница да пази реколтата от болести и мана Бостански плашила от тиква и царевична шума Градински плашила от кратуна и слама

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Плашилата не са обредни фигури - Самоков, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Самоков, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Самоков, снимки от Самоков, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Самоков, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.