Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Женитбени обичаи

Старинно невестинско забраждане "луб" от XVIII в. от Северозападна България
Старинно невестинско забраждане "луб" от XVIII в. от Северозападна България

Годеж и сватба са двата основни етапа от свързаните с брака обичаи

Известна разлика от годежа представлява разузнавателният момент, когато се изпращат първите лица в дома на девойката, за да разберат положението - нейното и на родителите й. При разговорите (поверителни и обикновено вечер) се спазва известна загадъчност и алегоричност. Пратениците се наричат огледници, женихи, снопове, одумници, годежари, момаре и др. При пристигането си сядат до огъня и ровят в него с маша - знак за пряката цел на посещението. Осмислянето на обичая е “да се хване огънят, та да се хване и сговорът”, “да се разгори огънят, та да се запали и момата за момъка.”

Сгледниците обикновено се явяват като купувачи на юница. Мотивите за съгласие от страна на домашните са най-често “да си помислят”, като отлагат поне веднъж, а за отказ - че девойката им е още малка.

Годежът, наричан още главеж, менеж, запив, углава, даване нишан, одумки не се изчерпва в една среща. Почти навсякъде има малък и голям годеж. На двете срещи се уговарят подробно материалните изисквания на двете страни, разменят се дарове. Всички годежи са явни, съпроводени с музика и гощавки, участват близки и роднини.

Покрай юридическата същина се спазват и условия от профилактическо или магическо естество - китката за годеницата съдържа нечетен брой жълтици, за да роди бъдещата невеста; двамата бащи счупват пита над главите на годениците; в някои райони не е позволено годениците да се срещат сами до сватбата.

Сватбата започва много преди взимането на годеницата. Водещи фигури освен младоженците са деверът, кумът и кумата, зълвите. Обичая се открива с поканване (калесване) на гостите с бъклица вино. Обредната страна на сватбата се открива със засевки (месене на квас, меденик, мелене булгур и др.) Замесването е свързано със запяване:

Донесете ситно сито,
ситно сито копринено,
да пресеем бяло брашно,
бяло брашно пшеничено,
да найдеме моми гривни,
моми гривни, момков пръстен...

Освен обикновения хляб се месят и сватбени краваи, наричани кумови краваи, накичени и украсени с разни символични образи - поднасят се на кума и сватовете.

Втория момент от сватбата е приготвянето на знамето - приготвя се от девойки от бяла и червена кърпа, закачва се на обикновен прът, накичен с цвете, позлатена ябълка, кромид лук (против уроки). Нейде се приготвя и сватбено дръвце- кумово дърво, ела , ръченик, бор и др. Окичва се с цветни панделки, хартийки, цветя и плодове. Понякога то се продава на кума.

За предпазване от лош поглед, вместо металически венци се изплитат живи цветя . Приготвянето им е съпроводено от песни.

Вила мома зелен венец,
ем го вила, ем плакала,
дор плакала, наричала:
- Не те вия да те нося,
да те нося по седенки...
Най те вия да те пине,
да те пине младоженяк.

Към подготвителните обичаи спада сресването или сплитането на годеницата и бръсненето на младоженеца.

Венците се слагали на главите на младоженците в църквата и тях се завръщали у дома.

Стъкмяването и забулването на невестата са последните грижи към нея преди извеждането от родния дом. Задължително е тя да е облечена в най-новите си дрехи и накичена с много накити. Забулването става с плътно червено платно, от което тя нищо не вижда, затова бива водена - актът е съпроводен от успокояване и пеене на песни. Прикритата невеста се прощава с родителите си поред, като се покланя, целува ръка, а те я целуват по лицето. Това става под звуците на тъжна песен.

Ела се вие - превива,
мома се с рода прощава:
- Прощавай, мила майчице,
и ти, рождени бащице.
Прощавай, брате, сестрице...

Посрещането в момковия двор е свързано с редица обредности - младоженците вървят по бяло платно. Свекървата посреща невестата с два хляба под мишниците, съдина мед и ябълки.

Всичко това подава на невестата, за да го внесе в къщи “да влезе с берекет”. Мисли се и като пожелание за плодородие и символ на благост. Младата жена се покланя пред огнището.

Голямо значение имало и говеенето на невестата - пазене мълчание в присъствие на свекър, девер, кумове.То продължава седмици и се прекъсва до искането на прошка (отговяване). Неспазването на говеенето се схваща като срам и грях.

Брачното свождане става през нощта в определена соба. Брачното легло е приготвено от зълвите, които получават откуп от младоженеца. Прието било по време на свързването да се подслушва и по чутото да се гадае за бъдещата рожба. Веселбата по това време приема по-особен характер: мъжете се обособяват на своя трапеза и играят жестикулативния танец чукане на пипер, пеейки:

Я хайде юнаци
да садиме тоц - пипер...

Краят на свождането се известява с пушечен гърмеж, изнася се брачната риза и се пие блага ракия.

Разбулването и снемането на венеца става рано в понеделник. Нейде е съчетано със забраждане. Следва отвеждането на невестата за вода - с музика.

Сватбата в целостта си е драматична игра, наситена с музика - инструментална и вокална, и танци. Драматични моменти са в мисълта за щастливия изход на оженването, в мъката на годеницата поради отделянето й от дома.Румяна Колева

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Женитбени обичаи - Брегово, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Брегово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Брегово, снимки от Брегово, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Брегово, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.