Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Нова година

Откакто свят светува, Нова година е времето за равносметка на изминалите радости. За този ден човек придобива нова психическа нагласа, ще му се да вярва, че е достигнал предела, зад който остава всичко лошо, че го чакат нови сполуки:

Нова година, нов живот,
здраве и добър живот,
колко листе по горите,
толкоз здраве в тази къща!

Традиционните обичаи, които искаме да припомним и да опишем, ни връщат в нашето детство и в детството на майките, дедите и прадедите ни. Всяка Нова година ни връща в атмосферата на нещо топло и свидно, пренася ни в топлата и уютна стая с пъстрите черги. Ще ни помогнат багрите, ще ни посрещне къкренето на новогодишната гозба на огъня и непременно ще усетим приятния вкус на сърмите, на млина. Ще си представим припряната шетня на мама, на баба около подготовката на вечерята. Срещу Нова година ще си спомним за посинелите ръце от студ на батко, на татко, донесли от гората замръзнали дрянови клонки с набъбнали пъпки, и дълбоко ще вдишаме чистия въздух нахълтал здрав и студен заедно с тях. Едва ли всичко ще си спомним. То е толкова много. Но ще се усмихнем и ще усетим оная истинска топлота, която лъха от празника.

Тогава нека се поспрем и се помъчим да вникнем във възрастта на този обичай. И защото сме свикнали да го виждаме вечно млад, едва ли бихме повярвали, че е създаван хилядолетия и че древната му история звучи като легенда.

Още от дълбока древност хората отбелязвали последният ден на годината с чертичка на своя домашен календар - рабоша. След новогодишната нощ нова дрянова тояга сменяла старата. По нея ще се заредят чертички, които безпогрешно ще отбелязват годишните сезони - слънцестоенето и селскостопанските работи - кога да се сее, кога да се копае, кога да се прибира зърното. И така до последната чертичка.

За Новата година се стягат и стари, и млади. Най-старата стопанка грижливо, с вещата ръка на майстор ваятел омесва обредни хлябове с изображенията на нивата, лозето, градината, кошарата, бъчвата с вино. В тях влага и радост, и надежда, че догодина хамбарът ще е пълен и много здраве ще има вкъщи. А после подрежда богата трапеца с вкусно приготвени гозби, сушени плодове, ябълки, чепки грозде, орехи.Кольо Патарински
Кукли на сурвакари от Угърчин - Ловешко

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Нова година - Угърчин, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Угърчин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Угърчин, снимки от Угърчин, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Угърчин, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.