Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Родилни обичаи

Костюм на кумица от с. Осеновлак, Ботевградско. Втората половина на XIX в.
Костюм на кумица от с. Осеновлак, Ботевградско. Втората половина на XIX в.

Бременната е означавана като трудна, тежка, непразна, пълна, в положение и др.

Докато още не личи бременността се пази в тайна, защото се смята, че, ако се разчуе в първите дни и месеци, забременелите лесно се похабяват.

Обикновено бременната извършва всички домакински и полски работи, стига да може, но съществуват и голям брой възбрани, които целят да улеснят раждането, да осигурят нормалното протичане на бременността, здравето на жената и детето. Тези ограничения често нямат рационални обяснения - бременната да не убива змия, да не яде месо от заек, да рита котка или куче, да не се вглежда в икони (нейде тази възбрана има коренно противоположно значение - да се вглежда в икони, за да е красиво новороденото) и др.

В много краища се смята, че бременната носи нещастие, затова не бива да прескача процепа на кола (за воловете е опасно), ловците не дават убит дивеч в нейната къща, защото се похабяват пушките им и т.н. В други райони на нея се гледа като на носителка на щастие и добра среща.

Родилката се нарича родила, родилка, родилница, а раждането - добиване, добив, раждане. Родилния акт се пазел в тайна. Бременната се уединява в зимник, кошара или плевня и за нея не се полагали грижи, що се отнася до удобство и хигиена. Грижи се полагат ако раждането е трудно - родилката се запойва с вода от измитите ръце на съпруга си и с отвара от богородична ръчица. Когато раждането става у дома, пъпчето се отрязва със сърп от бабата (помощница при раждането), а първото повиване става с бащината риза.

Навсякъде съществува опасение от навясване на родилката (до 3 ден тя може да бъде нападната от навяци, нави - изпада в безсъзнание и умира) Срещу навяците се обгражда леглото с въже , близо се слага метла или лук, кади се и др. Освен това родилката и детето са напълно изолирани след залез слънце - врати и прозорци се затварят плътно, за да не пропускат светлина навън. Всички предпазни средства се прилагат до 40 дни.

Родилката и детето се смятат под покровителството на св. Богородица (тя е нейде близо по време на раждането) и затова е обичай замесването на богородична питка (повойница, първа пита, бабина пита и др.)

Новороденото най-напред се поднася над огнището, за да бъде здраво. Следващата грижа е закърмянето (над главата на майката се държи сито с хляб и чесън и по един хляб под мишниците, за да бъде детето винаги сито) При първото окъпване във водата слагат носещи здраве билки, сребърна пара, яйце. Характерно е осоляването на новороденото на третия ден с цел да не мирише лошо потта му.

Родилката се смята нечиста, затова не се докосва до огъня, не бива да доближава чешма или кладенец, не бива да пере пелените известно време, до месец не меси хляб. Вярва се, че каквото и да се изнесе от къща с новородено, това пресушава млякото.

От обичаите след раждането по-тържествен е така наречения втора пита (погача и др.).

Четиридесетият ден е очистителен - родилката отива заедно с бабата и детето на чиста молитва.

Вярва се, че през третата нощ след раждането идват орисниците - съдбата, орисана от тях, не може да бъде избрисана.

Кръщаването е сред най-значителните семейни празници (10 дни след раждането). Обредът се извършва в църква, като водещи фигури са бабата и кръстницата.

Съществуват обичаи, свързани с различни по-съществени моменти от развитието на детето до неговата женитбена възраст - когато поникне първият зъб, когато проходи, когато му се повери самостоятелна работа и др.Ивайло Първанов Фолклор.БГ

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Родилни обичаи - Батановци, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Батановци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Батановци, снимки от Батановци, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Батановци, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.