Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Архитектурен резерват Арбанаси

Църквата "Рождество Христово" от XVII в. прави особено впечатление. Тя има доста строг и аскетичен външен вид, но богатството и красотата на нейния интериор са просто зашеметяващи
Църквата "Рождество Христово" от XVII в. прави особено впечатление. Тя има доста строг и аскетичен външен вид, но богатството и красотата на нейния интериор са просто зашеметяващи

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато и има неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица Велико Търново. Известно е с характерната си жилищна архитектура и богатите със стенописи арбанашки черкви. Селището е основано през XIII в. от български боляри. Постепенно се развива като богато търговско и животновъдно селище с над 1000 къщи.

През XVI-XVII в. се оформат основните черти на арбанашкате къщи - крепости. Характерни са със суровия си външен вид и високи каменни огради, който силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобства на вътрешните пространства. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезба, стените са декорирани с гипсови орнаменти, изписани с цветя и растителни елементи.

Особено красиви са запазените 7 черкви от XVII в. Със здравите си високи зидове, малките си прозорци и непристъпните, оковани с желязо дъбови врати те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. Почти лишени от външна украса, вътре черквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби дело на български майстори.

Намира се на 4 км североизточно от Велико Търново.форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Архитектурен резерват Арбанаси - Арбанаси, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Арбанаси, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Арбанаси, снимки от Арбанаси, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Арбанаси, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.