Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Втори след Константинопол

Паметникът на Второто Българско Царство
Паметникът на Второто Българско Царство
Царевец в "Звук и светлина"
Царевец в "Звук и светлина"

Столицата на Второто Българско Царство (1185 - 1393 г.) е дала на света "Манасиевата хроника" и "Четвероевангелие"-то на Цар Иван Александър, била е родно място на Теодосий Търновски и Патриарх Евтимий. Запазила е през вековете живописни стенописи и архитектурни силуети от различни епохи и ни кара да се замислим над древната мъдрост, изваяна върху колоната на Хан Омуртаг: "Човек и добре да живее, умира, и друг се ражда..."

Днес в този забележителен град, чиито каменни къщи, накацали сякаш една върху друга по стръмните склонове на река Янтра, изпъква хълмът Царевец, със своите крепостни стени, кралски дворци, Патриаршеската църква и Балдуиновата кула, напомняща за Латинския император Балдуин Фландърски, пленен от Цар Калоян.

В началото на века на хълма Трапезица са открити основите на 17 средновековни църкви от френския археолог Georges Soeur. В момента само реставрираните църкви "Св. Димитър" и "Св. Петър и Павел" са отворени за посещения.

Разходка покрай старата улица Гурко или по Самоводската чаршия, занаятчийски и търговски център, ще ви накара да усетите атмосферата от периода на Българското Национално Възраждане.

Посещението на изложбите в Археологическия и Етнографския музеи открива богата колекция от исторически паметници.

Град Велико Търново се намира в подножието на Централна Стара Планина. Градът е разположен амфитеатрално на четири хълма - Царевец, Трапезица, Момина крепост и Света гора, хребетите на които се спускат по дълбоките и стръмни склонове на меандрите на река Янтра. Царевец е бил столица на Второто Българско Царство през XII век. Древните пътешественици пишат за Търново: "втори след Константинопол" по красота и могъщество.

Седем века преди, като столица на България, град Търново е имал главна роля в политическия и духовния живот на страната. Въпреки че днес има малко запазени доказателства, те дават ясна информация за могъществото на българските царски династии и българското патриаршеско влияние, заедно с духовната активност в Старопрестолния град. Археологическите проучвания показват значимо гражданско, жилищно и религиозно строителство. Най-величествени са сградите на Царския и Патриаршеския дворци. Изящната архитектура, оригиналните и реалистични стенописи в църквите и цветните мозайки показват високото майсторсво и артистичния гений на българските майстори като Захари Зограф и Колю Фичето.

Части от Стария град са запазени с техните терасовидно разположени ренесансови къщи с красив интериор, работилници и кафенета. Съвременните пътешественици го описват като най-красивия български град. Днес град Велико Търново е административен, икономически и културен център. Аудио-визуалният спектакъл "Звук и Светлина" е забележителна атракция за посетителите на града.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Втори след Константинопол - Велико Търново, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Велико Търново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велико Търново, снимки от Велико Търново, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Велико Търново, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.