Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бистрилица

п.к. 3527 тел. код: 09528

Село Бистрилица e разположено на 17 км северно от гр. Берковица и на 20 км западно от окръжния град Монтана, в красив предпланински район на Стара планина.

На около 3 км от с.Бистрилица се намира един от най-големите язовири в България - язовир „Огоста“ - с гребна база, плувен басеин с дискотека. В непосредствена близост са реките Златица, Огоста, Бързия. Микро-язовирите "Балова шума" и "Гаганица" са на около 3 км от селото. Това са места, удобни за риболов, водни спортове и почивка на открито. Сред тучните зелени ливади и девствени гори можете да берете цветя, гъби и лековити билки. Можете да наблюдавате горски птици, пеперуди, а не рядко и зайци и сърнички.

Западно от с. Бистрилица (7 км) се намира Лопушанския манастир в близост до вековни букови гори, впечатляващ със своята архитектура и каменни пластики. Храмът - посветен на Св.Йоан Предтеча има филигранно изработен иконостас - дърворезба в най-добрите традиции на Самоковската школа- 1856 год, и икони дело на Николай и Станислав Доспевски -1863 год.

В подножието на връх Тодорини кукли, недалеч от балнеологичния курорт Вършец е разположен Клисурския манастир. Многократно разрущаван по време на турското робство, в настоящия си вид е възобновен в характерния за Възраждането стил. Храмът на името на Св.св.„Кирил и Методи“ е осветен през 1900 год.

На 35 км. се намира известния килимарски център - гр. Чировци, където е и Чипровския манастир.

Наблизо са - Котеновци, Черешовица, Бели мел, Говежда, Копиловци -живописни планински села, като над село Дълги дел са изворите на р.Огоста сред девствени гори. На около 65 км са известните „Белоградчишки скали”, средновековна крепост и изключително красивата пещера - Магурата.

На 75 км. са историческите „Бабини Видини кули”, крепост до река Дунав и гр. Видин

Всички тези исторически места и природни красоти са привлекателно място за хора на културата, науката, творци, политици, бизнесмени и чуждестранни гости, които често ни посещават.Петров и приятели <te_15@bulinfo.net>
Как да стигнем? Язовир Огоста Под изворите на Огоста

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Бистрилица, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Бистрилица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бистрилица, снимки от Бистрилица, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Бистрилица, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.