Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Банско

п.к. 2770 тел.код 0749

Къща-музей Никола Вапцаров


Родният град на пролетарският поет и борец против фашизма Никола Йонков Вапцаров е и до днес малко селище, скътано в северните поли на красивата Пирин планина. Градът има богата и славна история, чийто най-голям разцвет е през XIX в. Тогава част от неговите жители са били едри търговци с кантори в Цариград, Виена и другаде. Те пласирали памук, кожи и други стоки, закупувани от съседните села на север и на юг и дори до Беломорието. Постепенно в градчето се натрупвали значителни богатства, които намерили израз в усилено жилищно строителство. Някои от запазените и до днес сгради са ценни и интересни паметници на културата. Възстановяват се и са обект за посещение от многобройните гости на града.

Къщата, в която от 1912 г. е живял със семейството си поетът Н. Й. Вапцаров (1909-1942 г.), е превърната в музей и е открита за посещение на 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена па указания на членовете на семейството му - майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна, домашнобитовата среда и обстановката по време на неговото детство. Част от жилищата в съседство със семейната къща са преустройвани в различно време (1953-1979 г.) с цел да се изградят експозиционна площ и помощни помещения. Тук са изложени част от ръкописите на Н. Й. Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от него преди разстрелът.

В отделна витрина се пазят и големите награди, дадени на Н. Й. Вапцаров посмъртно - орденът "Народна свобода 1941-1944 г." - първа степен, и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира и връчена на неговата майка през 1952 г. Голям брой снимки, документи и други матуриали разказват за героичния път на Вапцаров до последните му дни в Софийския централен затвор и за разстрела му на 23 юли 1942 г.

Къща-музей Никола Вапцаров е един от 100-те национални туристически обектаВиктор Евангелатов
Къща-музей Никола Вапцаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Къща-музей Никола Вапцаров - Банско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Банско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Банско, снимки от Банско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Банско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.