Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Банско

п.к. 2770 тел.код 0749

Неповторимата красота на Веляновата къща

Особено впечатляващ е монументалния иконостас в църквата "Света Троица”, дело на майстор Велян Огнев
Особено впечатляващ е монументалния иконостас в църквата "Света Троица”, дело на майстор Велян Огнев

Веляновата къща се отличава с оригиналната си планова композиция и особено с богатата си декоративна украса - дърворезби и стенописи.

Веляновата къща впечатлява посетителя още в момента, когато прекрачи прага на старинната порта. Неповторимата красота и уют в тази къща са сътворени от стопанина на дома - Велян Огнев (художник, представител на Дебърската школа). Дошъл е по покана на банските първенци, да изработи иконостаса на църквата "Света Троица". Жени се за сестрата на Неофит Рилски - София.

В тази типична старинна банска къща с големи слънчеви чердаци има нещо неповторимо: стенописите. Борещи се пехливани, които художникът навярно е виждал в големите градове на турската империя, вълчето семейство - символ на съпружеска вярност красят стените на гостната стая. Във веселите стенописи на стълбишето непрекъснато се повтаря мотивът със синята птица - символ на мечтата за лично щастие.Виктор Евангелатов
Веляновата къща се отличава с оригиналната си планова композиция и особено с богатата си декоративна украса - дърворезби и стенописи

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Неповторимата красота на Веляновата къща - Банско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Банско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Банско, снимки от Банско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Банско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.