Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Четири поколения – Молеровия род

История за четири поколения, съхранили в себе си магията на красотата, завещали на наследниците си живопис, иконопис и стенопис, примесени с вяра и много любов. Четири поколения, докосвали се до четката и боята, за да пресъздадат движение, светлина и живот.

Молеровия род води началото си от свещеника Вишан (монашеско име Висарион), когото, след като се връща от поклонение в Ерусалим, всички наричат “Хаджи поп”. Оттам идва и името на Хаджипоповия род, и понеже е бил главен поп са му казвали Хаджи Иконом, затова и на някои семейни кръстове и икони се среща като прякор Хаджи Икономов, вместо Хаджи Попов. В споменика е записан като Висарион Йеромонах – интересен факт, който би породил доста въпроси.

Истина е - бил е много благочестив човек и по едно и също време със жена си Гергина Презвитера се съгласяват да водят монашески живот - да живеят в една къща, но да спят в отделни стаи, затова и той получава калугерското име Висарион вместо Вишан.

Синът му - Тома Хаджи Попов заминава с търговци за Виена. Според сведения от видния банскалия Благой Тодев (цитира от Михаил Енчев в албума “Банско – духовно средище през вековете”) ”Когато момчето го изпратили на времето във Виена при известен търговец – комисионер,за да учи търговия, той видял, че младият Тома притежавал изключителната дарба да рисува дори с пръчка по пясъка коне, керванджии, цветя и др. Сам преценил, че би трябвало това дете да учи за художник и го изпратил в Италия да учи живопис...” И така съдбата срещнала 15-годишния Том с цветовете и магията на живописта и когато той се завърнал в родното Банско вече го наричали Молера (от немското Maler - художник) – оттам идва и името на Молеровия род.

Това е началото на Банската иконописна школа ("Свети Йоан Кръстител" - икона от музейната сбирка в Банско) . Движението и експресивността в произведенията на Молера се виждат в стенописите му в Рилския манастир, в постницата "Свети Лука", в църквата "Покров Богородичен", в църквата "Свети Евангелист Лука" "Ангел", в църквата "Света Троица" в Банско - "Света Богородица" , "Исус Христос" и др. Оцеляла през годините е и част от един тефтер с негови рисунки с различни библейски сюжети, като "Сцени от живота на Иисус Христос" и др. Наследникът на Молера е синът му Димитър – един от най-ярките представители на Банската иконописна школа (Свети Димитър, Благославящ Христос, Свети Никола и Богородица). Достоен ученик на баща си, той продължава творчеството му по Рилския манастир – “Свети Йоан Предтеча”. Те двамата имат много общи творби: Митарство и Богородица Живоносен източник и Света Троица със Св. Богородица.

Осем големи иконостасни икони в банската църква “Света Троица” са негово дело. Те напомнят много тези от главната църква в Рилския манастир. Именно Димитър Молеров е поканен от сръбският княз Милош Обренович да работи и твори в Белград. Доказателство, че неговото творчество било високо ценено и извън пределите на Банско е и факта, че негови творби има и Зографския манастир в Света гора, на о. Крит, Драма и Шкодра. Димитър Молеров се жени за сестрата на Марко Тодорович – Катерина. Техният син Симеон Молеров продължава делото на Банската иконописна школа ( Св.св. Кирил и Методий, св. Климент и епископ Теофилакт и Св.св. Седмочисленици) и пренася духа на Молеровите живописци. Баща и син работят заедно в Рилския манастир върху стенописи и ктиторски портрети (Сцени от житието на св. Никола и Сцени от житието на св. Никола). В църквата “Света Троица” в Банско е стенописът “Свети Архангел Михаил” и иконата “Свети Димитър” от иконостаса.

Характерът на Симеон Молеров бил най-буен в рода. За него се говори, че “когато работил някоя икона, понякога си слагал обяда и виното върху нея и се хранил, а когато му забелязвали, той отговарял: ”Аз съм неин създател: мога да разполагам с нея, както си искам.”Пръв от старите хора в Банско почнал да носи панталони и се обличал много небрежно.” – пише Димитър Г. Молеров в публикацията си “Иконопис в Банско”. Той се жени за Кадъифа – Хаджи Вълчова, която е сестра на дядо Димитър Хаджи Вълчов. С този брак става и сродяването на поколението на Молерови с рода на Паисий. Симеон Молеров умира през 1802 г. на 90 години. Наследниците на Симеон Молеров са синовете му Георги и Вишан, но само големият му син Георги продължава занаята на баща си. Георги Симеонов Молеров е последният от поколението на Молеровия род, който продължава традицията – учи иконопис при баща си. Неговите творби са също в църквата “Света Троица” в Банско. Животът обаче не бил благосклонен към него - едва 30 годишен, през 1878 г. на Атанасов ден, Георги Молеров бил ухапан от бясно куче и починал в големи мъки.

Оставил след себе си двама сина на 2 и 3 години, но с него нишката на иконописците в Молеровия род се прекъснала.

Това е историята на Молерите – четирите поколения живописци, които с четките си създавали светлина и иконите им до днес вдъхват вяра и упование в Бога.

В днешни времена, през 1996 година, 118 години след смъртта на последния живописец от Молеровия род с нова сила се възражда ново изкуство - изкуството да накараш хората да усетят истинския дух, да се пренесат във времето, когато всичко е било истинско и непокътнато. Да се слеят с легендата.

Тогава отворила врати механа “Молерова къща”...Свобода Молерова <molerovakashta@bansko.bg>
Св. Йоан КръстителТома Вишанов - Моле (края на XVIII век) Икона от музейната сбирка на Банско. Детайл. АнгелТома Вишанов - Молера (края на 1798 година). Стенопис от олтарната абсида на църквата "Св. Евангелист Лука"в постницата "Св. Лука" при Рилския манастир. Детайл. Свети Димитър Димитър Молеров, 1860 година. Икона от църквата "Свети Димитър" в с. Тешово. Детайл. Благославящ Христос Банска художествена школа, XIX век Икона от църквата "Св.Архагел Михаил" в с.Осеново Свети Никола - Димитър Молеров, 1840 година. Икона от църквата "Света троица" в Банско. Детайл. Богородица Ширшая небес - Димитър Молеров 1860 година. Икона от църквата "Света Троица" в Банско
Митарство от Тома Вишанов - Молера и Димитър Молеров, 1811 година. Стенопис в предверието на църквата "Покров Богородичен" над постницата "Св. Лука" в Рилския Манастир. Детайл. Богородица Живоносен източник от Тома Вишанов - Молера и Димитър Молеров 1811 годинаСтенопис в предверието на църквата "Покров Богородичен" над постницата "Св. Лука" в Рилскиа Манастир. Детайл. Света Троица със Св. Богородица от Тома Вишанов - Молера и Димитър Молеров 1811 година. Стенопис върху западната стена на църквата "Покров Богородичен" над постницата "Св. Лука" в Рилския Манастир. Св.св. Кирил и Методий, св. Климент и епископ Теофилакт от Симеон Молеров 1864 година. Икона от иконната сбирка на Зографския манастир Св.св. Седмочисленици от Симеон Молеров 1864 година. Икона от иконната сбирка на Зографския манастир Сцени от житието на св. Никола от Димитър и Симеон Молеров 1841 година. Стенописи в параклиса "Св.Никола" в главната църква в Рилския манастир
Сцени от житието на св. Никола от Димитър и Симеон Молеров 1841 година. Стенописи в параклиса "Св.Никола" в главната църква в Рилския манастир

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Църкви - Четири поколения – Молеровия род - Банско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Банско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Банско, снимки от Банско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Банско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.