Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Поморие

п.к. 8200 тел.код 0596

Калолечение в Поморие


Курортът е известен от дълбока древност, за което говорят редица археологически находки. Лиманната кал, с която се слави, е ползвана през всички епохи и до наши дни. Разположен е на 22 км северно от Бургас, с който е свързан с редовна автобусна връзка.

На 13.09.1905 г. д-р Петър Стоянов преоткрива, а след няколко години проучва Поморийското езеро. То е образувано след катастрофално земетресение през 740 г. пр.н.е. След преоткриването му се построява калолечебница. Поморие се утвърждава като национален морски калолечебен курорт. Калолечението е сложно и многостранно действие. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механични фактори на лечебната кал.

Обменните процеси се подобряват, също така и трофиката на тъканите. Нивото на холестирола и кръвната захар пада. Стимулира половата система и много други дейности на човешкия организъм. Луголечението лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на женските полови органи, бъбреците, пикочните пътища и др. Калолечението и луголечението изискват специализирана техника и технология за добиване на калта и лугата. Прилагането им също изисква специални апарати.

Към тези основни се включват и доста допълнителни процедури, свързани с лечението. Електролечение, масаж, лечебна физкултура, фитнес, подводен масаж, кални бани, кални апликации, рапни вани и различни видове функционални изследвания. Всички тези процедури могат да бъдат профилактични, без доказана болест или оплакване. Санаториалния комплекс разполага и с отлична леглова база с 200 легла.

Докато през 1939 година са се лекували 682 болни, през 1959 година – 6045, а през 1970 около 12 600. Днес тази цифра е многократно по-висока.

КУРОРТНИ ФАКТОРИ

Климатът е типичен морски. Лятото е умерено топло, а зимата – мека. Снежната покривка почти не се задържа. Пролетта е прохладна, а есента – продължителна и топла. Средната годишна температура е около 13º С.

Лечебната кал е утаечно-лиманна, черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс.

Плажът е дълъг около 5 км, със средна широчина 30 м. Покрит е с тъмен пясък, поради което силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява до парене. Цветът му се дължи на по-голямото съдържание на желязо и манган. Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно за къпане.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЛЕЧЕБНИ ФАКТОРИ

Апаратна физиотерапия с всички видове специализирани съвременни апарати и методи. Лечебна физкултура, която широко се съчетава с климатолечението и другите лечебни фактори. В салоните и на открито се прилагат различни методики – групови и индивидуални занимания, различни видове масаж и други.

Диетично и рационално хранене в модерен хранителен блок, построен от съвременните изисквания. Ръководи се от лекар-диетолог, технолог по храненето и кулинарни специалисти.

Определена роля имат и посещенията на кино, театър, естрадни представления, изложби и други. Редовно се провеждат самостоятелни, полудневни и целодневни разходки и екскурзии до природни и исторически забележителности и до близките морски курорти.

ПОКАЗАНИЯ ЗА КУРОРТНО ЛЕЧЕНИЕ

Всички видове заболявания на опорно-двигателния апарат (с изключение на острите и специфичните), на периферната нервна система, гинекологични заболявания и стерилитет, както и кожни заболявания.

ЛЕЧЕБНА БАЗА

Курортна поликлиника с модерна калолечебница, в която се правят различни видове процедури, като апликации, вани, египетски, гинекологични и др. Прилагат се също и луголечение, електро и светлолечение, масаж и други.

Съвременен добре обзаведен санаториум със закрит плувен басейн.

Пансионатно санаторно-курортно лечение с използване на частни квартири и модерен хранителен блок.

Курортът има пряка телефонна връзка с всички населени места в страната и чужбина.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО В КУРОРТА

Българските и чуждестранните граждани могат да получат информация и да направят резервациите си чрез Санаторно-курортна дирекция – София. За целта е необходимо да се представи медицинско описание (епикриза) на заболяването от лекуващия лекар с указание за лечение в курорта. Независимо от това чуждестранните граждани трябва да бъдат прегледани в Института за лечение на чужди граждани в Медицинска академия. В резултат може да бъде предложено и лечение в друго подходящо курортно заведение.

Цената за лечение на чуждестранните граждани се определя в зависимост от престоя и включва всички необходими процедури, лекарски прегледи, целодневно хранене и настаняване в стая с едно или две легла с телевизор, радиоапарат и др. Възможно е и пансионатно лечение. Разноските за екскурзии, културни и други мероприятия, както и пътните разходи до и от курорта не се включват в цената и се заплащат отделно.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Информация - Калолечение в Поморие - Поморие, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Поморие, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Поморие, снимки от Поморие, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Поморие, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.