Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Норвегия 

Населено място: 

Хамерфест - най-северният град на света

"Елените са с предимство", каза мъжът до мен, което ме накара да натисна спирачките пред двойка елени - майка и малкото й, които преспокойно прекосяваха пътното платно. Явно отиваха да унищожат някой преден двор; тук очевидно нямаха нужда от косачки и подрязване на моравата, елените вършеха тази работа.
   
Въпреки това ми допадна да карам през Хамерфест. Дървените къщи бяха истински пир от цветове. На някои стръмните им покриви стигаха почти до земята, което позволяваше на малчуганите да се спускат по тях. Но най-очарователна беше една синя къща, с ромбовидни прозорци, която надничаше иззад няколко покрити със сняг борове. И всичките изглеждаха, като че ли току-що са боядисани. Което не се оказа далеч от истината.
   
Мнозина жители на Хамерфест, пък и на другите скандинавски градове, боядисват къщите си поне веднъж годишно, защото суровите зими разяждат дървото, ако не го покриеш с дебел слой боя. Ако не си харесаш цвета, няма проблем; следващата година ще си избереш друг.
   
Малко постройки датират отпреди Втората световна война. В края й, отстъпващите нацисти изгорили почти цяла Северна Норвегия, включително и Хамерфест. Жителите му обаче не били сломени и след края на войната се върнали в опустошения град и го издигнали наново.
   
    70° 39` 48"
   
Разположен на 70 градуса, 39 минути и 48 секунди северна ширина, Хамерфест е най-северният град в света. Близкият Хонингсваг претендира, че е още по на север, но тук говорим за град, а не за населено място изобщо. Хамерфест е обявен за град още през 1789 г. и има население от 9 360 души. 
   
Пристигайки в града от Осло, ме посрещна огромна бяла мечка. Наистина не жива, защото противно на разпространеното мнение полярните мечки не кръстосват норвежките улици. Но може да станете член на Кралското дружество "Приятели на белите мечки", чиято цел е да защитава арктическата флора и фауна. Всъщност това е музей, и за да се присъедините, трябва само да пристигнете на място, за което ви дават сертификат с печат. Когато напуснах музея, вече бях член на дружеството. 
   
Наблизо е и най-северната катедрала в света – "Св. Михаил". Лесно ще я познаете – просто няма друга.
    
    "Од Мат о Винус"
   
"Од Мат о Винус" е забележително място. Това е ресторант с традиционна кухня, специализирал се в ястията, приготвяни с екзотични видове риба, които населяват само арктическите води, месо от северни елени, тюлени и полярни зайци. Ресторантът е украсен с арктически декор – на столовете има възглавнички от тюленова кожа, а на входа - разпъната кожа от морски вълк. Поръчах си сьомга с гарнитура, приготвена по стара норвежка рецепта. За десерт опитах диви къпини със сметана и кафето "Од Мат о Винус". Кафето е нещо, което трябва да се опише: представлява микс от 60% алкохол и лъжичка захар, които се запалват в огнеупорна чаша. Поръсва се малко канела, след което чашата се допълва с 1:1 "Калуа" и "Аквавит". Едва тогава се добавя кафето, заедно със сметаната. А върху нея се излива карамелизирана захар, докато е все още в течно състояние.
   
    Хамерфест е на 5 000 години
   
След като прекарах повече от час в ресторанта на топло, реших, че ще имам време да разгледам археологическите разкопки в Киркегардсбукт, преди да продължа към Нордкап, крайната точка на пътуването ми. Там са открити останките от селище от Каменната епоха, датирани на 5 000 години. Несъмнено приятно място през деня, сега, към 17 ч. то бе доста призрачно. Камъните шептяха истории на древнонорвежки език, а в далечината и спускащия се мрак плуваха размазаните образи на викингски воини, облечени в кожи, вдигнали тежки мечове в десниците си. Бризът довяваше острото ухание на сол и водорасли от брега, а сумракът се сгъстяваше с всяка изминала минута (в Хамерфест светлата част от деня през зимата и без това е само няколко часа). 
   
Докато се разхождах и гледах руините, се чудех как са могли да живеят тука хора преди близо 5 000 години. Лов и риболов са били единствената им прехрана. Заниманията им – дялкането на фигурки от китова кост, а проблемите им – случайните рейдове на войнствени племена от Русия. Всъщност може би не е било чак толкова лошо – не са бързали за работа, не са си гледали часовника непрекъснато, който и без това са нямали, морето е било пълно с риба, а еленовите кожи са им служели за дрехи и рогозки. Всяко време си има своето очарование, но не можем да се върнем назад, затова трябва да го открием в настоящето.
   
    Сбогуване с Хамерфест
   
На път на обратно двойка северни елени прекосиха улицата. За чужденците това може и да е екзотика, но за местните те са доста досадни, защото изяждат всичко, което расте. А всичко, което расте в този суров климат, трябва да се пази. Тук не виреят дори дървета, поради което се засаждат специално. По улиците на Хамерфест има много малко дървета.
   
Вечерта в 22.00 ч. хванах Coastal Express, който щеше да ме закара до Нордкап. Хамерфест се стопяваше в далечината. Почувствах известна носталгия. Това беше последното населено място по пътя ми към края на света.Радослав Райков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.