Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Финландия 

Населено място: 

Из улиците на европейския Холивуд

Финландия има невероятни гледки, прочути дизайнери и 188 889 езера

Ако смятате, че Холивуд е скъпа туристическа дестинация или просто нямате американска виза, но много искате да се докоснете до кухнята на филмовото изкуство, има и друг начин да го направите. Достатъчно е да вземете самолета до Хелзинки, за да се озовете в сърцето на европейския Холивуд, както наричат още столицата на Финландия. Във времето на студената война разположеният на Балтийско море град е използван многократно от американски режисьори, за да пресъздадат обстановката на Санкт Петербург във филмите си. Това се налагало заради отказа на съветските власти да допуснат "врага зад портата". "Д-р Живаго" е една от известните ленти, запечатала улиците на половинвековния град.

Приликата със Санкт Петербург, която може да се види и днес, се дължи не само на близкото географско разположение на градовете, но и на дългогодишните исторически връзки между Финландия и Русия. От 1809 до 1917 г. Финландия е била част от руската империя под формата на велико херцогство. Все още в центъра на града могат да се видя големите къщи, които са обитавали руските богаташи. Херцогството било предпочитана дестинация за тях, след като императорът не им давал да пътуват на Запад (доста преди СССР). Много по-голямо обаче е влиянието, което Швеция е оказала върху външния облик на Хелзинки. От 1323 до 1809 г. територията на Финландия е била под владение на нейната съседка. Страната много често се е превръщала в бойно поле между шведските и руските армии. Днес по улиците на Хелзинки може да чуеш най-често да се говори на фински и шведски. Това са и официалните езици в страната. Задължителното е всеки представител на властта да може да говори и двата езика.

Финландската столица е създадена през 1550 г. с указа на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки. По-късно обаче мястото се оказва неподходящо поради лошия достъп до морето. През 1964 г. градът е построен на мястото, където е и днес - на вдадения във Финския залив неголям скалист полуостров Естнес.

В хелзинкската агломерация живее 20 % от населението на страната. Градът е защитен от морските бури чрез група от близо 300 скални островчета. Те са част от столицата на скандинавската държава и са свързани помежду си с мостове. Част от тях са общинска собственост, а друга - държавна, и се използват от армията. Въпреки 500-годишната му история днес в Хелзинки не могат да се видят сгради по-стари от 200 години. Причина за това са пожарите, които на два пъти почти заличават града. До XVIII век почти всички сгради в града са били от дърво. Подобно на много други западни градове Хелзинки предлага редица услуги в полза на хилядите туристи, които го посещават. Разхождайки се по улиците на града, често можете да срещнете младежи, облечени в зелено, които ще ви упътят кои от музеите да видите или кое събитие в столицата да посетите.

За улеснение на туристите във всеки павилион за списания срещу 29 евро може да се купи тридневна карта, с която се пътува безплатно в градския транспорт и е вход за всичките 30 музея. Отново оттук може да се купи и туристически пакет за посещение на Хелзинки, Талин и Санкт Петербург. Въпреки че градът не е голям (около 500 хил. жители), градската управа е разработила различни начини, за да се разгледат забележителностите. Един от най-често използваните и лесни варианти са двуетажните автобуси, които за близо 2 часа обикалят всички забележителности на града. За по-малко заможните туристи същите услуги предлага и модерният трамвай "3Т". Хелзинки е един от малкото градове във Финландия, който е запазил трамваите, и столичани не смятат да се отказват от тях.

Туристическите обиколки в повечето случаи започват и завършват на сенатския площад. С уникалната си неокласическа архитектура площадът е най-посещаваното място в града. В четирите му края са разположени и най-известните сгради в града - хелзинкската катедрала, Министерският съвет, Хелзинкският университет и библиотеката. Те са изградени през XVIII век. В центъра на площада може да се открие единствената прилика между Хелзинки и София - паметник на руския цар Александър II. Финландският народ издига паметник в знак на благодарност за обявената от Александър ІІ автономия на страната и проведените демократични реформи.

Следващата атракция е зала Финландия. До 1989 г. това е било най-често място за
срещи между лидерите на САЩ и СССР.

Задължителни спирки за всеки турист са и две от многото църкви във финландската столица - каменната църква Темпелиаукио и руският храм Успение Богородично. Името "Темпелиаукио" идва от разположението на църквата. Тя е изградена на мястото на старо бомбоубежище на върха на един от хълмовете в града. Проектирана е от двама млади архитекти - Дима и Бламо Сломиненски, които забелязали, че жителите на града често посещавали хълма, за да се радват на слънчевите лъчи. Катедралата Успение е типична руска църква. Разположена е в най-скъпия квартал на Хелзинки, където повечето от бившите държавни глави са си купили жилища. Храмът е туристическа забележителност, но не винаги може да бъде разгледан поради "плаващото работно време" на неговите съдържатели. Това се дължи на факта, че поддръжката му е на доброволен принцип от местните жители.

Ако сте с цялото си семейство в Хелзинки, е добре и да посетите местния дисниленд, където лудуват малчуганите. Това е увеселителен парк, който се намира само на десетина минути от зала Финландия. Паркът е изграден след Втората световна война с благотворителна цел. Постъпленията от него отивали за децата на загиналите в сраженията. Тази традиция е запазена и до днес и парите отново се използват за сираци.

Туристическата обиколка на малките острови около Хелзинки пък е една от най-големите атракции, които градът предлага. Това е и най-подходящият начин да се запознаете с морските битки, на които са станали свидетели бреговете на Финландия. Задължителна спирка за всеки воден бус е построеният през XVII век остров-крепост Суоменлина. Тя е една от най-големите в света. От 1991 г. островът е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там все още има военни части. На път към крепостта може да видите и колко добре е подреден градът. Старите фабрики или складове около пристаните са превърнати в петзвездни хотели и барове. Липсват безсмислените мерки за сигурност около пристанищата, на които сме свидетели в България.

Природата е друга забележителност на Хелзинки. Неслучайно градът е известен и като перлата на Балтийско море. За жителите на града не е изненада, ако от многото паркове в града изскочи заек или трябва да спрат колата си пред някой таралеж. През лятото Хелзинки предлага всички услуги, типични за морския град. Въпреки че е доста на север, местните жители са категорични, че Балтийско море става за къпане. Само на 15 минути от центъра на града са разположени красив плаж и яхтено пристанище. През лятото температурите на въздуха достигат 30 градуса, а на водата - 22 градуса. Температурата на водата със сигурност не плаши старите финландци, които обичат да практикуват т.нар. стил "бяла мечка". Той е известен още като стил "ледено плуване". За да го практикуват, финландците пробиват дупка в леда и се къпят при отрицателни температури. И до днес много от възрастните жители на Хелзинки смятат, че това е причината за дълголетието им. Много често за "бяла мечка" се използват бреговете на Балтийско море, които през зимата замръзват заради ниското съдържание на сол във водата. Това се дължи на голямото количество сладки води, които се вливат в него. Във Финландия има 188 889 езера.Панайот Ангарев


форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.