Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Финландия 

Населено място: 

Соуменлинна - крепостта на зимата

Може би пътешествието из Финландия през март не ви звучи като най-брилянтната идея на света. Температурата е твърдо под нулата, снегът е значително повече от този, който в момента е засипал София, а всички езера са подходящи за игра на хокей. От друга страна пък туристите са малко, въпреки студа грее слънце, а аз съм в едно миниатюрно фериботче, отиващо към крепостта Суоменлинна (Suomenlinna), на 2 км от брега на Хелзинки.

Финландия е сравнително нова държава – до 19 век е била част от Шведското кралство. Суомелинна е остатък от владението на шведите – военна крепост, защитаваща брега, разположена на шест острова. Те я построяват през 1748 година, за да се защитят от руската експанзия. Е, май крепостта не си свършва добре работата, защото само след 60 години Финландия вече е руска територия и така – до 1917.

Историята тук не е за финландската борба за независимост, а за една разходка. След 15-минутното пътешествие с ферибота, който е част от градския транспорт, слизаме в Суоменлинна.

И тук откриваме, че крепостта почти не се вижда заради целия сняг, но за сметка на това пък духа режещ студен вятър – все пак островът е почти в открито море. Гледката към хоризонта е опияняваща – морето е с безкрайна ледена покривка и не прилича твърде много на море.

Навяванията от сняг пък са засипали постройките по брега почти догоре. Отворите за наблюдение са наполовина закрити от преспи, а до вратите навяванията са над два метра.

Обиколката наоколо със сигурност е кратка. Със спътниците ми се чудим как някой е живял тук, за да охранява крепостта, след като сега - при хубаво време, условията са неприветливи.

Научаваме, че и сега в Суомелинна живеят хора. Целогодишно. По собствено желание.

Суоменлинна е впечатляваща през март, защото там се вижда зима, каквато си мислех, че има само в приказките. Със сигурност си заслужава крепостта да се посети и през лятото. Най-добре е това да стане по време на лятното слънцестоене (21 юни), когато празникът продължава цяла нощ. Усещането тогава ще е съвсем различно, но ако отивате към Хелзинки, не пропускайте Суоменлинна - струва си.Момчил Блъсков (снимки - автора)

Входовете за наблюдателниците на външната стена на Соуменлинна са потънали в сняг

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
почивки