Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Финландия 

Населено място: 

В най-вълшебното място на Лапландия

До Дядо Коледа
До Дядо Коледа

адрес: 96930, Финландия, Полярният кръг

Но и да пратите писмото си просто "До Дядо Коледа", то пак ще пристигне.

На хълма Тунтури край градчето Рованиеми в далечна Лапландия е резиденцията на добрия старец.

Известният в западния свят като Санта Клаус, в родината си е наричан Йоулупуки и живее със съпругата си Муори. Изненада, нали? Но кой друг освен тази фея на кухнята – за която толкова малко се знае и говори, би успял да приготви огромното количество сладки и бонбони, които всяка година за Коледа се изяждат по света.

Вълшебната семейна двойка и вездесъщите джуджета приемат гости не само в дома си, но и в близкия Санта парк, разположен току до нея в недрата на планината Сувясенваара.

Казват, че едно лято, като се разхождал в гората, Йоулупуки така се изпотил от горещината, че се скрил от жаркото полярно слънце в близката пещера. Така се родила идеята нейните галерии да се превърнат в парк на Коледата, където хората да могат да я празнуват през цялата година.

С помощта на джуджетата това вече е направено и всеки може да посети това царство на зимата. От 26 ноември до 14 януари паркът е отворен всеки ден между 10 и 18 ч. През лятото между юни и август работи от вторник до събота, в същите часове, а почива в неделя и понеделник. Билетът за възрастни е 28 евро, за деца 23 евро, а семейният 52 евро.

След като преминат през лабиринта на галериите, огласян от виене на вълци и въздишките на улулици, посетителите попадат в лабиринта на коледните развлечения. Там е Школата на джуджетата, където джуджето професор обучава желаещите на всички техни тайни. Най-ученолюбивите деца и учители получават индивидуална диплома за завършена степен на образование.

Следва работилницата, където децата и техните родители могат да изработят с помощта на опитните си наставници джудженце или дори един Дядо Коледа мъник. Авторът може да си вземе творбата вкъщи, но ако е станала много сполучлива – и да я окачи на стената за радост на следващите посетители.

Не е за подминаване и пекарната на добрата стара Муори. Тя меси тестото за коледните сладки по собствена тайна рецепта, а гостите й са в правото си да ги украсят според собствените естетически критерии и да ги изядат накрая.

Най-новият инфраструктурен обект, с който джуджетата се гордеят, е Ледената галерия. В нея са изложени скулптурни фигури, които запознават посетителите с историята, митовете и традициите на Лапландия. Домакиня тук е Ледената принцеса, която се грижи и за Ледения бар. В него температурата е минус 4 градуса и няма причини да се използва друг материал освен леда – и за бар плота, и за столовете, и за чашите, и за напитките.

Едно вълшебно пътешествие с шейна пренася посетителите на парка през четирите годишни времена и разказва за това как прекарват времето си обитателите на малкото селище през по-голямата част от годината, когато позабравяме за тях.

Главната атракция е срещата със самия Дядо Коледа, който като всеки истински мъдрец е готов да изслушва и разбира. Но и да се снима за спомен и дори да даде автограф.

На излизане – отбийте се в пощата. Всеки някога е пращал писмо дотук. Сега е момента да направим обратното и да завършим с подател: 96930, Финландия, Полярният кръг.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
почивки