Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Португалия 

Населено място: 

Остров на вечната пролет

Днес Мадейра е известен като "Остров на вечната пролет" или "Остров градина"
Днес Мадейра е известен като "Остров на вечната пролет" или "Остров градина"

За остров Мадейра може да мечтае всеки, който не обича зимните студове. Тук целогодишно средната температура е 18 – 23 градуса. Слънцето грее ярко, океанските вълни се разбиват в крайбрежието, а навсякъде цъфтят екзотични цветя. В миналото - убежище на пирати, днес Мадейра е известна като "Остров на вечната пролет" или "Остров градина".

Столицата Фуншал е обградена от великолепни ботанически градини, в които цъфтят орхидеи, азалии, бугенвилеи, хортензии, калии и магнолии. Символ на острова е стрелицията, чийто цвят напомня фантастична рижа птица.

Ако плъзнете поглед по географската карта, ще намерите Мадейра в Атлантическия океан, между Канарските и Азорските острови, на една ширина с мароканската Казабланка. Открива го през 1418 година португалският мореплавател Жуау Гонсалвеш Зарку, захвърлен от силна буря на скалистия бряг. Две години по-късно започва португалската колонизация на островите Мадейра и Порту Санту. Заселниците отглеждат в плодородната вулканична почва захарна тръстика – дълго време основен техен поминък. Днес се прехранват с производство на прочутото в цял свят вино Мадейра.

Още в далечните времена на португалското морско величие самият Христофор Колумб открива, че това е идеалното място да се откъснеш от тегобите на живота. Големият мореплавател живее няколко години на съседния на Мадейра остров Порту Санту, като се жени за дъщерята на местния губернатор.

Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук на­мират вдъхновението на покоя. Няколко зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел Reid's Palaсе, във Фуншал и димейки с пурата си, рисува нежни акварели. Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английската следа" днес се открива в класическото викторианско обзавеждане на хотелите, в безупречно поддържаните градини, в безукорното обслужване.

Мадейра е остров на кротката наслада. Ако има екшън на Мадейра, той е закачлива инсценировка за гостуващите туристи. Обикновенно през ноември в местната преса излизат съобщения за кървави убийства и загадъчни престъпления. Тези "ужаси" винаги се случват в хотел Reid's Palace. Ако сте гост на хотел Райд Палас в "криминалните" дни, може спокойно да вечеряте фуа гра с чаша мадейра в ресторанта, а до вас внезапно на стола си да се сгърчи с предсмъртна гримаса достолепен господин.

Шум, глъч и пристига полиция. Някакъв малък смешен човек с мустаци започва разследването и приканва всеки да изкаже предположенията си за извършеното престъпление. Неусетно ви въвличат в роман на Агата Кристи, дори сте сред заподозрените...

А после всичко завършва с много смях и шампанско.Радка Байкова - град Стрелча <baikova_63@abv.bg>


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.