Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Португалия 

Населено място: 

Сърфът и морската храна изобилстват на далечното западно крайбрежие на Европа

Алгарве е най-южната провинция на Португалия. В нея ще откриете красиви градове, страхотни плажове, уникални курорти, вкусна морска храна и множество забавления, сред които е и карането на сърф.

До град Сагреш, кайто е считан за края на Европа, пътят свършва до стените на крепостта на Хенри Мореплавателя. Малко по-натам е краят на сушата - Старият континент пада с 45 метра към шумния Атлантически океан. След това няма нищо друго освен океан чак до Ню Йорк.

Югозападният край на Европа е място, изпълнено с красота, която може да бъде открита във внезапни мъгли и бурни морски бризове. Издадени в морето, носовете близнаци Сагреш и Сао Висенте са били загадъчни и вдъхващи страхопочитание места за древните римляни и ранните християни.

За Хенри Мореплавателя този пръст земя, който сочи към неизследвани води, е бил очевидното място за разполагането на училището за мореплаватели, които са сложили началото на ерата на географските открития в Европа преди 500 години.

Почитателите на историята могат да посетят параклиса на върха на скалата, където Хенри някога се е молил, да се разходят край стените на крепостта, която е плячкосана от сър Франсис Дрейк, или да наблюдават водите, където Лорд Нелсън е победил испанската флота.

Наблюдатели на птици често се събират тук, за да наблюдават вълните от мигриращи птици, минаващи покрай този величествен край на земята по техния път между Европа и Африка.

Повечето посетители обаче идват тук не заради архитектурните забележителности, нито за да изучават птиците. Те идват заради плажовете. 100-километровата плажна ивица, която преминава покрай далечния запад на португалския район Алгарве, предлага някои от най-добрите места за плаж на континента с удивително разнообразие - от полупрозрачните плитчини на лагуна Риа де Алвор до оглушителния шум на западните крайбрежия като Bordeira и Arrifana.

Европейци отпускари се събират масово в Алгарве още от седемдесетте години на миналия век и туризмът е превърнал тази красива централна ивица на региона в грозна смесица от извисяващи се хотели, пицарии и ирландски кръчми.

Благородното и нежно източно крайбрежие близо до испанската граница и по-скалистото западно крайбрежие досега са успели да избегнат най-лошите крайности на това свръх-бързо развитие и изглеждат все по-привлекателно за чуждестранните туристи.

Разглеждането на Риа де Алвор ще сложи началото на разходката ви до "дивия запад" на Алгарве. Тази синя лагуна е разположена на изток от град Алвор, който някога е бил старо риболовно село, а сега оживен туристически център, който има някои чудесни ресторанти по брега. Там можете да се насладите на прекрасна морска храна, приготвена върху открити барбекюта и скари.

Плувците си делят тази защитена местност с притежателите на яхти, множество морски птици и възрастни хора с карирани ризи и запретнати крачоли на панталоните, които газят във водата, за да ловят раци в най-ниската точка на отлива.

Направете си кратка разходка до дюните на Meia Praia, шест километрова плажна ивица във формата на сърп с бели пясъци, която се извива към град Лагос. Някога почти безлюден, освен няколко нудисти в неговия източен край, Meia Praia по-късно става шумен семеен плаж близо до града, където местните жители взимат ферибот през тясната река Bensafrim, за да достигнат пясъците.

Лагос - пристанището, от където португалски изследователи са тръгвали на първите си пътувания надолу по крайбрежието на Африка, все още има нещо авантюристично във въздуха, с неговите крепости и средновековни стени, разположени в лабиринт от тесни улици. Тези улици през летните нощи се изпълват с млади хора, които обикалят баровете и използват града за лагер за каране на сърф.

В Лагос има и културен живот, който може да бъде открит в художествените галерии, както и концертите на открито под градските стени. Църквата Santo Antonio е очертана със сложни дърворезби, които са покрити със златни листа. За сградата от ХV век близо до реката се счита, че е била първия пазар за африкански роби в Европа.

Тръгнете на юг от Лагос и ще стигнете до Коста Дойро - златното крайбрежие - поредица от песъчливи заливчета, заобиколени от ронливи пясъчни скали, стигащи до морски пещери и странни каменни образувания на нос Ponta da Piedade. Това е идеалното място, където да наблюдавате романтични залези.

Цялата тази брегова линия води естествено до други атракции. Не е изненада, че португалците ядат повече риба от всички останали европейци. На възстановения пазар в Лагос, огромното количество от прясно уловените морски продукти е смайващо. Там ще откриете от мънички сардели и сепии до голяма сребриста риба-ножица, приличаща на змия, или риба тон с размери на торпедо.

По-далеч на запад крайбрежието става по-диво. Плажът Martinhal точно преди Сагреш се вдига към планинска пясъчна дюна, но е изложен на мощни югозападни вълнения, които го правят предизвикателно място за любителите на уиндсърф. Вижте и Praia do Beliche - широк триъгълник от светъл пясък, скрит от вятъра от носовете близнаци - Сагреш и Сао Висенте.

Въпреки, че повечето от плажовете имат спасители през лятото, необходимо е внимание, когато карате сърф на западното крайбрежие, тъй като там често стават инциденти по непредпазливост.

На север от Сагреш са някои от най-добрите места за сърф в Европа. Скалистият, гален от вятъра пейзаж изглежда тук като далечен свят от нежните води и горичките от бадеми и цитрусови плодове на централния Алгарве.

Плажовете тук са усамотени и незастроени, но са чудесни за тези, които се надяват да яхнат вълните или просто да избягат от тълпите, да се насладят на слънцето и звука при разбиващите се вълни.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
почивки