Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Португалия 

Населено място: 

За португалското между Европа и Африка

Интервю на Диана Иванова, радио Свободна Европа, 25 ноември 2001

- Какво прави португалците португалци?

Въпросът е далеч по-интересен отколкото предполагат всички, а че интересът към това е огромен показа издадената и преиздадена на няколко езика книга на португалския есеист Едуардо Лоренцо митология на меланхолията – saudade. С португалския писател Руи Зинк разговаряме отново по темата.

Въпросът за идентичността е основният изконен глупав въпрос. Идентичността е това, което държи хората едни за други, което ги кара да мислят, че като я загубят , ще загубят самите себе си.

Идентичността е мираж, илюзия - вие можете да намерите обща идентичност със своите сънародници чрез езика, чрез природата и чрез някакви други малки неща. Но това е всичко. Вие така или иначе нямате много общо със своите родители и прадеди и изглежда няма да имате много общо с българите и португалците на 21-ви век. Както знаете - езикът се променя, природата също се променя. Така че идентичността е едно много объркано понятие. Но ако трябва да играем тази игра - ще кажа, че ние португалците сме късметлии, защото имаме стара и солидна история, която ни дава днешната идентичност.

Всъщност - основното нещо, което изглежда най-важно, е географията, природата, в която се раждате и живеете. Ние сме в Атлантика. Затова ние винаги сме имали усещането, че сме извън играта, когато да речем, историята се е развивала в Средиземно море, ние не сме били там.
Ние сме атлантическа страна - от всякъде е океанът, всички в Португалия живеят на крайбрежието, така че, ако трябва да играем играта, това е нашата идентичност - атлантическа нация.

- Има ли проблем Португалия с Европа, с европейското? Доколко португалците се чувстват европейци?

Мисля, че единствените народи, които се чувстват европейци, са германците и французите.
Останалите винаги са имали този особен фройдистки комплекс на малоценност, на по-ниско качество хора, на хора извън. Затова всички големи писатели и общественици в Португалия например, когато трябва да заклеймят нещо в страната или да осъдят нещо вътре в страната, винаги са казвали - ама ние не сме достатъчно европейци, не се държим по европейски, в Европа ни се смеят. Но след това - какво се оказва? Че същото е в Ирландия - че там хората също се обвиняват по този начин и вечно искат да догонват нещо, предполагам, че същото е и в България. Ние в Португалия казваме за себе си, когато се обиждаме, ама тука е Африка, каква Европа.

- А какво мислиш за глобализацията – заплаха ли е тя за малките нации и култури?

Глобализацията, космополитизмът са хубави неща - няма нищо лошо в града, в който живеете да има ирландска кръчма, да вечеряте японско суши, в града ви да живеят и да пристигат чужденци. Но това не означава, че всички трябва да започнем да пишем на английски. Английският е есперантото на нашето време и това е чудесно - всъщност Интернет много ни помага на нас, малките народи, защото ни изравнява с останалите. От нас обаче зависи всичко останало. Ние трябва да променим критериите си за успеха - сега са валидни външните критерии за успеха - че нещо е успешно, ако е глобално, ако се преведе на английски и така нататък. Но това не е така, успехът е състояние, което идва отвътре, и ние сме единствените, които трябва да бъдем съгласни със себе си.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.