Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Либия 

Забележителни исторически паметници

Повечето туристи, посетили Либия признават, че са прекарали прекрасно и са останали очаровани от добротата и гостоприемството на местните жители. Либия не представлява само палми и пустини. За страна, погълната от Сахара, ще бъдете изненадани да откриете какъв приятен средиземноморски дух носи северната брегова ивица. А ако си падате по пясъците и камилите, значи сте попаднали на точното място. Все по-популярни сред туристите стават пустинните сафарита, като една от най-предпочитаните дестинации е Идехан Убари със своите високи пясъчни дюни и пустинни езера. По крайбрежието на Либия има отлични плажове, някои от които напълно естествени, а други - преустроени, подходящи за упражняване на някои водни спортове.

Триполи
Столицата на Либия, известна като Бялата булка на Средиземноморието. Най-забележителното нещо тук е Червеният дворец Асал ал Хамра. Масивната структура представлява лабиринт от дворове, алеи и къщи, строени през вековете на площ от 13 хил. кв. км.

Бенгази
Градът е разположен на източния бряг на залива Сирт. Той е вторият по големина град в Либия и най-големият търговски център. Днес разполага с малка част от историческото си наследство, тъй като е бил силно разрушен по време на Втората световна война. Запазени са някои римски останки. Има добри плажове.

Гадамес
Известен с пустинната си архитектура, в миналото е наричан Перлата на пустинята. В последствие до стария град е построен нов. Старият град е лабиринт , осветяван само от звездите - типично за Сахара. Достатъчно малък, че да бъде обходен пеш. На 15 км. извън Гадамес ще откриете забележителните римски руини.Антон Дойков

Лептис Магна - забележителна и добре запазена римска архитектура

форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.