Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Беларус 

Населено място: 

Най-развит е културният туризъм


Трябва да отбележим, че Беларус няма ресурси за морски или планински туризъм, но има потенциал за развитие на културен, пешеходен, конен и екотуризъм.

Практикува се и градски туризъм - в Минск. В този голям град ще бъдете поразени от изключителната чистота, която е характерна за всеки беларуски град. Този проблем отдавна е решен на държавно ниво.

Доходите от туризма в националната икономика са по-малки от 1%. Страната се посещава ежегодно от 2 млн. туристи. Експертите смятат, че такъв незначителен обем е свързан с това, че туризмът не е определен като реален сектор на икономиката. Но в Министерството на спорта и туризма на Република Беларус се надяват, че ситуацията ще се промени след издаване на президентски указ "За държавна подкрепа на туризма".

Държавата прави стъпки за развитие и на културния туризъм. През последните години 16 хил. обекти са включени в Държавния списък на историко-културните ценности на Република Беларус. Почната е работата по определяне на обектите от природен характер, най-напред културните ландшафти за да бъдат включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Разработена е концепция за развитие на туризма в замъците "Несвиж" и "Мир", при финансовото съдействие на Международния културно-просветен център на ЮНЕСКО.

Министерството на спорта и туризма на Република Беларус е изготвило и схема за създаване в страната на културно-туристически зони.

През тази година е разработен нов екскурзионен маршрут "Гомель - Лясковичи - Туров". Пътуването започва с автобус, а след това продължава с параход по река Припят. Ще наблюдавате най-красивите ландшафти на беларуска земя. Ще посетите природния парк "Лясковичи", а за финал ще се разходите по старинния град Туров, където има доста исторически забележителности, архитектурни паметници и много интересни музеи. За съжаление този маршрут се практикува само когато се стопли времето, защото през зимата не се осъществява навигация по река Припят.

Друг екскурзионен маршрут - "Златен пръстен" на Гомельщина - включва посещение на известни архитектурни паметници, музеи, резервати. Той съчетава и посещение на местата на героичните битки по време на Втората Световна Война, запознанство с културата и народното творчество, разходка по Национален Парк "Припятски" и град Гомель.

Ако сте любител на конния туризъм - трябва да посетите Витебска област. В Россонски и Лепельски район природата е вълшебна. Езерата като Бобрица са хубави, много чисти и прозрачни. Риболовът тук е голямо удоволствие. Може да практикувате и пешеходен туризъм. Първите туристи посетили този район са били от Дания. Те били привлечени от отличните възможности за наблюдаване на птици, особено рядко срещаната "вертлява камишевка".

Този район има и голямо историко-културно наследство. Тук са запазени доста архитектурни паметници. Археолози продължават да намират останки от раннохристианския период. Голяма атракция са гробищата от този период край селището Таранковичи. Те поразяват със своята удивителна енергия, която се излъчва от древните каменни кръстове. На територията на  бившето имение на Кашко се намира огромният камък за жертвоприношения, на който могат едновременно да стоят 20 души. Този паметник на до-християнската епоха е обкръжен от легенди и предания. Има и паметници от времето на Втората Световна Война - мемориалният комплекс "Прорив".Анастасия Кюрчева


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
почивки